Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friad Gävlebo kräver 50 000

GÄVLE Den 52-årige Gävlebon satt inspärrad på Cypern misstänkt för grov egenmäktighet med barn.
Han friades senare från alla misstankar och nu kräver han staten på 50 000 kronor i skadestånd.

Annons
GD har tidigare skrivit om den 52-årige Gävlebon som flyttade till Cypern i slutet av 2001. Trots att han hade delad vårdnad med mamman tog 52-åringen med sig deras son när han flyttade.

En bitter vårdnadstvist uppstod mellan 52-åringen och mamman. Den slutade med att Gävle tingsrätt häktade 52-åringen i sin frånvaro den 4 mars 2004. Brottsrubriceringen löd: på sannolika skäl misstänkt för grov egenmäktighet med barn.

52-åringen greps sedan den 24 maj av cypriotisk polis och sattes i polisarrest i staden Caparis. Enligt 52-åringen var förhållandena i arresten vidriga. Under tiden som han satt häktad blev han dessutom av med sin lägenhet i Gävle på grund av att han inte hade möjlighet att betala hyran.
Ärendet överklagades och den 17 juni 2004 beslutade hovrätten i Sundsvall att 52-åringen skulle försättas på fri fot. Den cypriotiska polisen släppte honom dagen därpå.

Enligt 52-åringen var tiden i arresten mycket påfrestande och det har gett både honom, hans sambo och hans son personliga trauman.
Under de 26 dagar som 52-åringen satt häktad var sonen omhändertagen av de cypriotiska myndigheterna. En dom gav sedan mamman vårdnaden om sonen vilket gjorde att han utlämnades till Sverige.

Nu kräver 52-åringen 50 000 kronor i ersättning för den kränkning som det innebar för honom att sitta 26 dagar i arresten. Hans advokat skriver att det är en rimlig summa med tanke på hur hårt 52-åringen har drabbats.

Daniel Siksjö
026-159630
daniel.siksjo_@gd.se

Mer läsning

Annons