Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fridlysta slingrar de sig in hos Kerstin

/
  • Här på golvet i hallen låg ormen. Kerstin hade sinnesnärvaro att snabbt sätta en matkupa i tenn över ormen så den inte kunde slingra iväg, men nu vill hon veta hur hon ska kunna hindra ormarna från att komma in i huset. Foto: Gun Wigh
  • Bilden som togs på snoken på fönsterblecket.

GÄVLE När Kerstin, 82 år, kom ut från sovrummet en kväll förra veckan låg det en orm på golvet i vardagsrummet.
I går var det dags igen. Då ringlade en orm i hallen.
- Jag hoppas verkligen att någon kan hjälpa mig att bli av dem, säger hon.

Annons
De två gånger som Kerstin hittat ormar inne i huset har det varit snokar. Hon har snabbt satt en orientalisk matkupa i tenn över ormen och på så sätt hållit den fången tills hon fått hjälp med att ta ut den.
Men det kunde lika gärna ha varit en huggorm. En dag i april upptäckte hon en huggorm som låg precis utanför ytterdörren, mellan tröskeln och dörrmattan.
Hur ormarna tar sig in i huset är obegripligt. Den här våren har Kerstin varit noga med att ha dörrarna stängda.
- Jag är inte särskilt ormrädd annars, men det första jag gör nu när jag går upp på morgonen, innan jag sätter ner fötterna på golvet, är att se efter så att det inte finns några ormar där, säger hon.
- Kanske har de tagit sig in för länge sedan, så att de finns här inne någonstans och kommer fram när det blir varmt, säger hon.
Kerstin bor i ett hus i Bomhus med skogen utanför. Det har alltid funnits en del ormar i omgivningen, men inte som nu. De varma vårdagarna i år har det kunnat vara 20-30 ormar runt huset.
En dag fick Kerstin syn på en snok på fönsterbrädan.
- Jag satt här i köket och läste tidningen och när jag tittade upp såg jag ormens huvud ovanför blommorna i fönstret, berättar hon.
Ormen fotograferades. Bildbeviset publicerades i GD den 5 april.
Men att det finns ormar utomhus är en sak. Att de är så närgångna att de kommer in i huset är en annan. Och frågan är hur man gör för att hindra dem, för både huggorm och snok är fridlysta. Man får inte slå ihjäl dem.
- Jag har ringt alla. Till Anticimex, till kommunen, till olika färghandlare. Men det är ingen som vet vad jag ska göra, säger Kerstin.
Till slut ringer Stefan Väänänen, miljöinspektör på Bygg & Miljö, tillbaka och ger henne telefonnumret till Lars Nordström, en av kommunens skyddsjägare. Han kan kanske hjälpa henne.
- Jag ska åka ut i morgon och titta. Myrmedel hjälper ofta. Ormar tycker inte om myrmedel, så det kan jag strö ut, säger Lars Nordström.
- Men jag dödar inte ormar, det gör vi inte. De är fridlysta, säger han.
Lars Nordström är en av de tre skyddsjägare som kommunen tar hjälp av, när man får bekymmer med djur på kommunens mark. Ormar hör inte till de vanligaste.
- Mest är det kaniner, men vi tar hand om 60 trafikskadade rådjur om året också. Grävlingar kan vi fånga och flytta på om de bosatt sig under något hus, och i morse var det en kråka som anföll en person så fort han gick ut på gården som jag fick ta hand om, berättar Lars Nordström.
- Alla djur hamnar på oss.

Mer läsning

Annons