Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Galleri Artis stänger vid årsskiftet

/
  • Hela huset är fyllt av konst i olika former. Ulrika Hydman-Vallien är en av Gunnar Ekelöfs personliga favoriter. Hennes kuddar pryder soffan och de berömda glasvaserna har sin plats på fönsterbrädan i vardagsrummet. Foto: Gun Wigh

GÄVLE I över 18 år har Galleri Artis försett Gävleborna med uppskattade konstutställningar. Men nu går ägaren Gunnar Ekelöf i pension och galleriet slår igen för gott.

Annons

Bengt Lindström, Lena Linderholm, Ulf Lundell och Lasse Åberg. Alla har de ställt ut sina tavlor i det mossgröna 1700-talshuset på Petrégatan i Gamla Gefle. Och det har varit uppskattat hos Gävleborna.
- Det har ofta hänt att folk har kommit fram på stan för att tacka mig för att jag tog en viss konstnär till Gävle. Jag har verkligen fått enormt mycket uppskattning genom åren, säger Gunnar Ekelöf.
Många av utställningarna har varit väldigt välbesökta, men när han får i uppdrag att utse den största succén får han svårt att välja.

- Bengt Lindström är ju Sveriges störste konstnär utan konkurrens, men när vi visade Margareta Sjödin ringlade sig köerna långt ut på gatan. Och Lasse Åberg är ju alltid populär. Och Ulf Lundell, och... Men nu är det alltså slut med celebra konstnärsbesök. Vid årsskiftet tar Gunnar Ekelöf ner skylten för gott.
Jag fyllde 65 i somras och känner att jag inte har så mycket kvar att bevisa. Efter 39 år som egen företagare känns det som om jag har gjort rätt för mig, säger han.

Karriären började som 26-åring då han startade Mon Cheri, Gävles första pizzeria, som han drev i tre år. Sedan följde ett långt yrkesliv i bland annat bygg- och hotellbranschen.
Efter att ha byggt upp Dalecarlia hotell i Dalarna och ha jobbat som hälsokonsult på Hawaii var det i slutet av 80-talet dags för Gunnar Ekelöf att åter vända näsan mot Gävle. 1988 öppnade han tillsammans med dåvarande hustrun Märta den första utställningen på Galleri Artis, då i Berggrenska gården. Tre år senare köpte de huset på Petrégatan och inredde hela undervåningen till galleri.
Men efter separationen från Märta för några år sedan har det blivit för tungt för Gunnar Ekelöf att ensam hålla i gång galleriverksamheten.

- Beslutet att lägga av har vuxit fram under flera år. Nu vill jag resa och umgås med min son. Jag tycker att jag kan kosta på mig att bara njuta lite, säger han.
Sonen Gabriel, 13, flyttar med sin pappa till den nya våningen på Alderholmen som blir klar i vår. Bakom sig lämnar de huset på Petrégatan som nu är ute till försäljning.
Nästan fyra miljoner kronor får man vara beredd att betala om man är sugen på att flytta in i åtta rum och kök med en historia som sträcker sig tillbaka ända till år 1731. Sedan dess har huset inhyst både fiskarfamiljer, barnbibliotek och ett SSU-café.

Gunnar Ekelöfs stora konstintresse syns tydligt i hela huset. På varenda ledig kvadratmeter vägg hänger tavlor i en vildsint blandning. I matsalen samsas en målning av en räv i ett skogsbryn med Bengt Lindströms kraftfulla och färgglada oljor. I ett litet skrymsle vid kylskåpet sitter en målning av Margareta Sjödin och bredvid spegeln i badrummet hänger ett verk av Marc Chagall.

Det kanske är lite ovanligt med en Chagall på toaletten, men man måste omge sig med vackra saker. Om jag vaknar en morgon och är lite småsur behöver jag bara titta på någon av mina tavlor för att bli glad igen.
Tavlorna följer med när flyttlasset går någon gång inom de närmaste månaderna. Men innan dess bjuder Galleri Artis Gävleborna på två sista utställningar. I oktober ställs unika tavlor av det svenska konstnärsparet Agnes Cleve och Jon-And ut och i november visas oljor och grafik av Madeleine Pyk.
Det är två otroligt fina utställningar som känns som en bra avslutning för Galleri Artis, säger Gunnar Ekelöf.

Frida Pettersson
026-159612
frida.pettersson@gd.se

Mer läsning

Annons