Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebutiker säger nej till fyrverkerier: "Många uppskattar vårt beslut"

Flera butiker har sagt nej till försäljning av fyrverkerier. Men det finns flera återförsäljare att handla hos.

Annons

Läs mer: Premium: Lista: Här kan du köpa fyrverkerier

Fyrverkerier är inte bara vackra att se på. De är också skadliga för miljön och för många djurägare är nyårsafton en jobbig upplevelse. Många djur är rädda för de höga ljud som uppstår när man skjuter iväg raketer. Därför har flera butiker nu stoppat försäljningen av fyrverkerier.

City Gross och ICA Maxi i Hemlingby Köpcentrum är två av de butiker som har sagt nej till försäljning av fyrverkerier. Magnus Winges är butikschef på ICA Maxi och motiverar sitt beslut:

– Vi slutade sälja fyrverkerier för ett par år sedan med hänsyn till människor, djur och miljön. Vi har märkt på Facebook att många uppskattar vårt beslut och vi tycker att det är roligt att så många är engagerade i de här frågorna.

Men även om flera butiker har valt att inte sälja fyrverkerier så finns det fortfarande många platser att köpa det på. Jan Högberg är återförsäljare för Svea Fireworks och säljer fyrverkerier i Gävle, Valbo och Sandviken. Han menar att anledningen till att affärer som ICA Maxi har valt att sluta sälja fyrverkerier snarare handlar om att de har haft svårt att få lönsamhet i det.

Jan Högberg tycker att professionaliseringen inom branschen är bra. Själv har han sålt fyrverkerier i 15 år och omsättningen har ökat stadigt. Han är också hundägare och menar att människor kan lära sina hundar att inte vara rädda för höga ljud.

– Vi har ett inspelat fyrverkeri på DVD som man kan beställa gratis. Låt hunden titta på det och stegra volymen efter hand. Om hunden blir rädd ska man ignorera den och få den att förstå att det inte är något farligt, säger Jan Högberg.

Men det är inte bara djuren som kan drabbas av lidande i samband med fyrverkerier. 2014 tvingades 100 personer uppsöka akutvård efter skador från fyrverkerier. 17 av dem var så svårt skadade att de fick läggas in på sjukhus. Men antalet allvarligt skadade har minskat successivt genom åren. Minskningen beror på att fyrverkeriprodukterna har blivit bättre och att vissa regler har skärpts.

Jan Högberg berättar att man jobbar aktivt med säkerheten kring fyrverkerier. Bland annat provskjuter man alla raketer för att se till att de är säkra och man erbjuder också skyddsglasögon kostnadsfritt till kunderna.

– Det är inte fyrverkerierna som är farliga, det är spriten. Förbjud spriten i stället, säger Jan Högberg.

Vill man se ett fyrverkeri men inte själv kan eller vill hantera fyrverkeripjäser så anordnar Eje Berglund och Gävle kommun ett nyårsfyrverkeri vid Carl Milles Musicerande änglar mitt emot Konserthuset klockan 16.00.

Mer läsning