Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleelever bättre än snittet i svenska

Gävles sjätteklassare gjorde bra ifrån sig på nationella proven.
Kommunens elever ligger över rikssnittet i alla delprov utom ett.
– Det är vi stolta över, säger Jens Leidermark, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Annons

Det var förra våren som de dåvarande femteklassarna i Gävle fick göra ämnesprov i svenska, engelska, matematik samt svenska som andraspråk. Under varje ämne ingick olika delprov, exempelvis skrivuppgifter, läsförståelse, räknemetoder eller samtal.

Nu har Skolverket sammanställt resultaten från hela landet så att kommunerna för första gången kan se hur deras mellanstadieelever ligger till jämfört med riket i övrigt.

Det visar sig att Gävles elever ligger över rikssnittet i samtliga delprov utom ett, nämligen den förklarande skrivuppgiften för elever med svenska som andraspråk.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Jens Leidermark gläds åt resultatet och konstaterar att skillnaderna mellan kommunala skolor och friskolor är mycket små.

Dick Lundberg, myndighets- och kvalitetscontroller på skolförvaltningen, vill dock inte dra för stora växlar på de positiva siffrorna.

I många fall skiljer så få procentenheter att resultatet ligger inom den statistiska felmarginalen.

– Men i delproven i svenska är Gävleresultatet så mycket bättre än rikets att det inte påverkas av eventuella mätfel. Det är glädjande, säger han.

Mer läsning

Annons