Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleflicka skadad och förd till sjukhus

/
  • Allt blev ett enda kaos och gatorna fylldes med bråte efter de tio meter höga flodvågorna som drog över Phi Phi-öarna i Thailand. Foto: Reuters / Surapani Boonthanom

GÄVLE Gävlebon Anna Lindberg, 21, försvann under jordbävningen i Thailand. Först efter ett halvt dygn fick familjen veta att hon var i livet, på ett sjukhus någonstans på fastlandet.
- Som pappa vill man bara veta vad hon går igenom, säger Agne Lindberg.

Annons
Anna Lindbergs familj har haft jobbiga dagar av ovisshet hemma i Gävle. På annandagens morgon fick de veta att Anna var försvunnen sedan flodvågen dragit in över Phi Phi-öarna i Thailand.
Beskedet kom från reskamraten Lisa Hygges föräldrar. De hade fått ett samtal från en chockad Lisa, som gång på gång upprepade att hon inte visste var vännen fanns.

- Vi hade några förskräckliga timmar innan Anna ringde på eftermiddagen. Hon var svårt medtagen på ett sjukhus. Hon visste inte var det låg eller hur hon hade kommit dit och hon trodde själv att hon var illa skadad, med brutna armar och ben, säger Agne Lindberg.
Familjen inledde en kamp för att få veta var dottern befann sig och vad hon gick igenom.

- Nu har vi ringt till UD:s nummer minst 150 gånger det senaste dygnet och inte kommit fram en enda gång. Så oseriöst får man inte hantera situationen när det finns 15000 svenska turister där borta, sa Agne Lindberg till GD i går förmiddag.
Klockan 18 satt fortfarande hela familjen och sökte besked via telefonen.
- Det är lättare att få tag i folk i Thailand än i Sverige, konstigt nog, trots att det är knackigt med telefonledningarna. Vi antar att hon befinner sig på sjukhuset i Krabi och ringer alla samtal vi kan för att få det konfirmerat, säger Anna Lindbergs storebror Niklas.

Enligt nyhetsbyrån AFP skördade jordbävningen omkring 300 dödsoffer bara på Phi Phi-öarna.
Ronny Boman, 35, ringde från området till sin mamma i Axmar i går eftermiddag och berättade hur han och hans kusiner arbetat oavbrutet med att bära döda och skadade människor till räddningshelikoptrarna.
- Ronny är snickare och spikade ihop bårar som de sedan bar i skytteltrafik. Det var många svenskar bland de döda, säger Ingegärd Boman.

Hon fick det första tecknet på att sonen överlevt jordbävningen när hon såg honom i tv-nyheterna i söndags kväll.
I går eftermiddag kom det efterlängtade samtalet från Ronny själv.

Liksom andra Gävlebor med anhöriga i katastrofområdena är Ingegärd Boman kritisk till UD och svårigheten att komma i kontakt med någon som kan lämna information.
- Jag vet att telefonväxeln har varit överbelastad. Eftersom antalet saknade svenskar ökar hela tiden har det varit omöjligt att förutse hur många som skulle ringa.
Nu på eftermiddagen har vi öppnat ett nytt nummer för anhöriga och det ska fungera att komma fram på, säger Maja Nilsson på UD:s presstjänst.
Det nya anhörignumret är 08-405 41 00.

Ann Hagman
026-15 96 37
ann.hagman@gd.se

Mer läsning

Annons