Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlefotograf skottskadad

Fotografen Christoffer Hjalmarsson från Gävle, som även arbetat på Gefle Dagblad, skottskadades i Kiev i Ukraina natten mot lördagen. Han träffades i knävecket när han bevakade demonstrationerna för Expressens räkning.

Annons

Skadan var lindrig. Christoffer Hjalmarsson tror själv att det rörde sig om en gummikula från polisen.

– Jag var på väg bort från det värsta eldhavet och skulle ta en översiktsbild. Då brände det till i benet. Jag kände direkt att jag var träffad av något. Jag haltade mig undan och kunde sedan få hjälp att ta mig vidare till sjukvårdspersonal, säger han.

Han vårdades efter olyckan av den sjukvård som upprättats av oppositionen i Ukraina under oroligheterna. Hundratals demonstranter fanns vid Självständighetstorget under natten där brandbomber kastades, bildäck brann och skottlossning utbröt.

– Jag var egentligen inte så rädd som jag kanske borde ha varit, men det är klart att man har respekt för situationen när man står precis mellan polisen och demonstranterna. Och vi visste ju att polisen inte skulle släppa in oss på deras sida. De vill ju inte ha journalister där, säger Christoffer Hjalmarsson, som befinner sig på flygplatsen i Kiev på väg hem till Sverige.

Polisen sköt bland annat gummikulor mot dem som attackerade.

Christoffer Hjalmarsson var på plats tillsammans med en reporter från Expressen. De befann sig mitt i dramat och bar reflexvästar med det ukrainska ordet för press på ryggen. Men journalistförbundet i Ukraina har varnat för att den ukrainska polisen även ser journalister som måltavlor.

– Vi har ju säkerhetsutrustning, men den täcker ju inte alla delar av kroppen och inte benen. Och nu var det ju tack och lov bara en gummikula. Jag fick inga inre skador.

Myndigheterna har hittills bekräftat tre dödsfall i samband med demonstrationerna. Två av dem hade skottskador, men polismyndigheten hävdar att de inte skjutits av säkerhetsstyrkorna.

Christoffer Hjalmarsson säger att han i dag mår förhållandevis bra.

– Jag är lite trött bara. Men nu har jag inga problem att gå eller så, men under natten hade jag rejält ont. Det ska bli skönt att komma hem till Sverige.

Mer läsning

Annons