Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleinnovation en av landets främsta

Hans onlineverktyg för träning används över hela världen, av amatörer som professionella. Vinnova har utsett det till ett av landets främsta innovationsprojekt. Nu belönas Webcoach med en halv miljon för att utveckla programmet.

Annons

Niclas Carlsson är legitimerad kiropraktor och utbildad fystränare. Han är också upphovsmannen bakom Webcoach – ett globalt använt träningsprogram online.

Efter att statens innovationsmyndighet granskat närmre tusen olika tjänster och innvationer hamnar Niclas program bland de 30 främsta. Därför har han nu tilldelats ett utvecklingsbidrag på en halv miljon kronor för att utveckla sin verksamhet.

– Det är verkligen ett erkännande. Man är väldigt ensam när man jobbar med det här och man vill inte avslöja vad man gör för vem som helst. Då är det toppen när rätt folk förstår vad det är man gör, säger Niclas Carlsson.

Programmet började egentligen som ett forskningsprojekt för barnhälsa i europeiska länder. När Niclas sedan blev utsedd till en av världens bästa fystränare av IFAF, förbundet för amerikansk fotboll, började han förstå dess potential.

– Jag fick uppdraget att sätta ihop ett dreamteam i amerikansk fotboll för att åka över och spöa amerikanerna på hemmaplan. Då använde jag mig av webcoach för att träna spelarna på distans. Det var då jag märkte att det var väldigt användbart och sedan dess har vi utvecklat det och nu är det anpassat till ett trettiotal olympiska idrottsgrenar.

Genom att en idrottare lägger in data i programmet kan det räkna ut hur utvecklingen ser ut för varje enskild individ. På så sätt kan man räkna ut hur idrottaren bör träna.

Programmet kan även hjälpa ett lag till vinst. Genom att använda sig av information om hur exempelvis ett vinnande hockeylag tränar och dess kapacitet kan Webcoach hjälpa ett annat lag att matcha det.

– Man kan i princip kartlägga allt hos en idrottare, säger Niclas Carlsson.

Men ska man tro Niclas behöver det inte vara så avancerat som det låter. Alla kan använda det. Det enda som behövs är egentligen en mailadress.

– Vi jobbar med glada amatörer, ungdomar och fullblodsproffs, säger han.

Det återstår fortfarande en del arbete med programmet. Det ska bli användarvänligt och automatiseras. I stället för att någon ska behöva sitta och analysera datan själv ska ett datorprogram göra det. Och då kommer 500 000 kronor lägligt.

– Med de här pengarna vi får nu kan vi automatisera en massa funktioner i programmet. Då kan vi gå från 1000 aktiva användare till tio- och hundratusentals aktiva.

Mer läsning

Annons