Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlekravallerna

Annons
Den 29 april 1903 hade hundratals människorsamlats på Fisktorget (Hamntorget) för att demonstrera till stöd förde arbetare som dragits in i en arbetskonflikt i hamnen. Meddelandetom att polisen förbjudit demonstrationen gjorde människornapå torget ursinniga och de försökte storma broarnavid Drottning- och Fältskärsgatorna. Polisen höllemot men Svängbron forcerades och marschen gick förbi Södrastation upp till Kungsgatan där man svängde av mot Nybron(se Kungsbron). Där stoppade ridande polis till en börjanframfarten, men polismännen tvingades ge upp.
Demonstranterna kom så småningom tillbaka tillFisktorget, och de främsta i tåget arresterades i brandstationen.Torget omringades av militär och flera hundra personer inklusivekvinnor och barn blev instängda. Då alla måstebegära tillstånd av polismästaren för attfå lämna torget blev detta inte tömt förränvid fyratiden på morgonen. Ett 50-tal personer antecknadesoch ett 20-tal anhölls.
Tidningarna skrev om upplopp och kravaller, det hela väckteuppmärksamhet i hela landet och många protester framfördes.
Grunden till strejken var att arbetsgivarna för hamn-och stuveriarbetarna ville sänka lönerna och att arbetsförhållandenavar usla. När förhandlingarna strandat, cirka 700 arbetarestängts ute från arbetsplatserna och strejkbrytarehade värvats och inkvarterats i fartyg vid Limön ochDjuphamn utanför Engesberg blev det dagliga bråk ochslagsmål. Arbetare dömdes för misshandel av strejkbrytare.
LO:s ekonomiska stöd till arbetarna drogs in efter cirkatvå och en halv månad, de uppmanades att godta arbetgivarnasvillkor och återgå till arbetet - vilket ävenskedde. Se även Brädgårdsarbetarstrejker och Storstrejken 1909.

Mer läsning

Annons