Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles förstelärare utsedda

/
  • Anna Ericsson har arbetat som lärare i 22 år och har nu äntligen kunnat ta ett kliv framåt i karriären,
utan att för den skull bli rektor.
– Jag har fått frågan, men det har aldrig lockat mig. Att jobba som rektor är någonting helt annat.

106 kände sig kallade – men bara 33 förstelärare valdes ut.

Dit hör Anna Ericsson som undervisar i engelska och svenska på Polhemsskolan.

– Fantastisk roligt, säger hon om karriärklivet.

Annons

GD har tidigare berättat om den nya möjligheten för kommuner och friskoleföretag att inrätta karriärtjänster för lärare. Den ena tjänsten kallas förstelärare, den andra kallas särskilt yrkesskicklig lärare med forskarutbildning (lektor).

Regeringen har skjutit till statliga pengar, totalt 177 miljoner kronor, som ska användas till löneökning för lärare med karriärtjänster.

Gävle kommun fick en summa som räckte till att avlöna 33 förstelärare och på vårkanten togs ansökningarna emot.

Totalt 106 lärare kände sig manade. Störst var intresset på Polhemsskolan där 26 av lärarna slogs om de fyra förstelärartjänster som skolan fick tillsätta.

– När jag fick höra talas om den här möjligheten så tänkte jag ”Äntligen!”. Jag har varit lärare i över 20 år och aldrig varit intresserad av att blir rektor som hittills varit den enda möjligheten att göra karriär, säger Anna Ericsson, lärare på teknikprogrammet på Polhemsskolan.

Strax innan sommarlovet fick hon veta att hon blivit utvald. Så när den nya terminen nu startat är hon tjänstledig från sin vanliga gymnasielärartjänst för att arbeta som förstelärare.

– Jag tror på den här satsningen. Dels kan karriärmöjligheten leda till en ökad status för läraryrket, men sedan kommer förhoppningsvis allt det som vi förstelärare vill utveckla leda till en ökad måluppfyllelse, säger hon.

Själv brinner hon för bedömningsfrågor och vill så småningom fördjupa sig i forskning kring framgångsfaktorer i skolan.

Hur kommer eleverna att märka att du tagit ett kliv i karriären?

– Jag är ju samma lärare som jag alltid har varit och kommer att möta dem på samma sätt. De bryr sig nog inte om man är förstelärare eller inte – bara man gör ett bra jobb.

Fotnot: Även friskolorna Gefle Montessoriskola, Magelungen, Engelska skolan (nationellt), Prolympia och Kunskapsskolan (nationellt) har beviljats pengar till karriärtjänster.

Mer läsning

Annons