Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles nya evenemangsområde

/

Den gamla fotbolls-läktaren måste bort – annars faller hela mångmiljonprojektet för Strömvallen och Konserthuset.
Det meddelade de inblandade parterna på en presskonferens igår.
– Vi hade inget intresse att riva gamla läktaren. Vi försökte lösa det men det gick helt enkelt inte, säger Leif Lindstrand, ordförande i Gefle IF.

Annons

För nästan exakt ett år sedan presenterades planerna på ett nytt evenemangsområde kring Strömvallen och konserthuset. Förutom en ny fotbollsarena åt Gefle IF vill företaget Fastpartner bygga ett hotell och en evenemangshall som knyter samman Strömvallen med konserthuset.

Hela projektet beräknas kosta minst 500 miljoner kronor.

Planerna väckte protester, framför allt från boende i Villastaden som tyckte att förändringarna skulle skada områdets karaktär. Villaföreningen i bostadsområdet oroades över hur trafiksituationen skulle bli och slog ett slag för att den gamla läktaren från 1923 borde bevaras.

Även länsstyrelsen värnar om läktaren och menar att den lever upp till kraven för en byggnadsminnesmärkning.

Medan diskussionerna pågått inom kommunen, bland Gävleborna och på länsstyrelsen har initiativtagaren Börje Nordberg, Gefle IF, Fastpartner och de inblandade arkitektbyråerna arbetet vidare i tysthet.

I går presenterades en reviderad plan som tagit hänsyn till vissa synpunkter, men struntat i andra.

Boende i Villastaden ville inte att hotellgästerna skulle kunna stå på sina rum i höghuset och blicka ned i deras trädgårdar. Därför är hotellbyggnaden nu vriden så att gaveln, där det inte finns några rum, vetter mot bostadsområdet. Den ursprungliga höjden med 22 våningar har nu sänkts med sju våningar.

Dessutom har arkitekterna ritat in ett torg med sikt ned mot vattnet mellan hotellet och evenemangshallen som i det ursprungliga förslaget satt ihop helt.

– Vi har jobbat med att inte täppa till hela flödet mot villaområdet, säger arkitekt Hans Göransson.

Men den gamla läktaren måste bort om arenan ska bli modern och funktionsduglig, det menar intressenterna. De vill själva inte kalla det för ultimatum, men säger samtidigt att om läktaren inte får rivas så faller hela projektet.

– Vi har full respekt för att läktaren är byggnadsminnesvärd, men ibland går inte allt att spara. Gamla byggnader klarar ibland inte framtidens krav. Vårt förslag är att återuppbygga fasaden ut mot Kungsbäcksvägen för att visa alla att det har varit en gammal arena, säger arkitekt Johan Skoog.

Men länsstyrelsen står fast vid sin ståndpunkt att läktaren bör byggnadsminnesmärkas. Det säger länsantikvarie Lena Landström som är irriterad över att hennes myndighet ännu inte kopplats in i diskussionerna kring detaljplanen med Gävle kommun.

– Vi har inte fått se några handlingar trots att vi tjatat om det i ett halvår och kommunen har inte velat diskutera frågan med oss innan de blivit klara med sina utredningar, säger Lena Landström, chef på enheten kulturmiljö.

Att det är ”allt eller inget” som gäller för att Fastpartner ska vilja satsa på projektet är ingenting som hennes enhet på länsstyrelsen kan bry sig om.

– Det är ohållbart att en statlig tillsynsmyndighet skulle låta sig styras av ett ultimatum från en exploatör. Vårt ansvar är att ta tillvara de kulturvärden av riksintresse som finns. Det går alltid att kompromissa, säger hon.

Om Gävle kommun inte går med på önskan om en byggnadsminnesmärkning kan länsstyrelsen driva frågan vidare på egen hand. Fast det tror Lena Landström inte kommer att hända.

– Vi gör i regel inte det mot ägarens vilja.

Mer läsning

Annons