Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles skjutbanor kan vara en miljöfälla

/
  • På många av skjutbanorna i Gävle kommun används blykulor som kan vara en fara för miljön.

Endast två av tio tillfrågade skjutbanor sanerar skjutvallen från miljögiftet bly, enligt en enkät Gävle kommun skickade ut 2013.

Annons

Det finns i Sverige cirka 5 000 civila skjutbanor och utöver dessa finns det militära skjutbanor. På skjutbanorna skjuter man på lerduvor eller måltavlor och använder hagel eller kulor. Kulorna är ofta gjorda av bly och vid utomhusbanor samlas kulorna in i skjutvallar som är byggda av sand eller grus. Kulorna går i viss mån sönder och om blyet läcker ut i naturen kan djur och miljö skadas. På banor i hela Sverige förväntas cirka 350 ton blykulor förbrukas varje år. Många av skjutbanorna är gamla vilket gör att bly från flera års tid samlas i vallarna.

Det har länge pågått diskussioner om hur stor risken är att blyet i vallarna utgör en verklig risk för djur och natur. Det har lagts flertalet motioner om att helt och hållet förbjuda blyammunition. I Sverige är det i dag olagligt att använda blyhagel i jakt över vatten.

Enligt miljöbalken ska skjutbanorna sanera vallarna om det uppstått en allvarlig miljöskada men det råder delade meningar om ifall en skjutbana kan ge upphov till en allvarlig miljöskada. För att en skada ska kunna ske måste det ske ett läckage från vallen. Få av skjutbanorna kontroller i dag halterna av bly i vallarna eller om det skett något läckage av bly då det inte finns några säkra sätt att göra detta på.

Bengt Tiger är ordförande för Gävleortens Jaktskytteklubb, han menar att klubbarna inte sanerar för att det inte finns någon lag som säger att man måste sanera.

– Så länge du får åka på vägen åker du på vägen, inte förrän det sätts upp en skylt som säger "här är det förbjudet att åka" tar man en annan väg.

I Gävle kommun finns runt 20 olika skjutbanor och kommunen har endast gjort två tillsynsbesök år 2008. Man skickade år 2013 ut en enkät till skjutbanorna för att bland annat få svar på om man sanerar skjutvallen. Endast två av tio svarande har sanerat skjutvallen. På många av banorna skjuts det flera tusen skott per år. Förra året skickades fler enkäter ut, tre svarade och samtliga sa att de inte hade sanerat sin skjutvall.

Gävleortens jaktskytteklubb har aldrig sanerat vallen från bly och har haft skytteverksamhet sedan 1980-talet. Bengt Tiger hävdar att blyet stannar i vallarna och att det inte riskerar att förgifta miljön.

– Ska man kolla på bly och miljöskador ska du ringa till televerket och fråga om blykablarna man grävt ner i marken under många år. Vi på skytteklubben kan fortsätta skjuta med bly i 2000 år till innan vi gör lika mycket skada som blykablarna.

Mer läsning

Annons