Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravstenar välts på kyrkogården

/
  • Många av gravstenarna på den gamla kyrkogården står inte stadigt. De är en säkerhetsrisk både för de som jobbar där och för besökarna.
  • Om en gravsten inte håller för ett tryck på 35 kilo plockas den ner och graven får en skylt.
  • Gravägaren kan välja mellan att sätta en sockel på stenen, ta bort den eller kanske ta bort graven helt och hållet.

Besökare blir upprörda men det handlar om säkerhet. Gravsten efter gravsten plockas loss och läggs åt sidan. Förra året var det på Skogskyrkogården, tidigare i år i Bomhus och nu händer samma sak på Gamla kyrkogården.

Annons

Det är inga huliganer som härjar runt på kyrkogårdarna utan kyrkogårdsarbetare. Många av gravstenarna har stått i hundra år eller mer.

En del av dem är lösa och riskerar att skada besökare och de som arbetar på kyrkogårdarna. Därför har det kommit direktiv från Centrala gravvårdskommittén om att alla gravstenar ska provtryckas. Klarar de 35 kilos tryck får de stå kvar men håller de inte måttet tas de loss och läggs varsamt åt sidan.

– Vi har skickat brev till alla gravrättsinnehavare om att vi ska provtrycka. Vi skickar ett brev till till dem som fått stenen borttagen, berättar Peter Sundquist, kyrkogårdschef.

Om stenen inte står stadigt kan gravens ägare till exempel välja att kosta på en ny sockel hos ett stenhuggeri, ta bort stenen eller ta bort hela graven.

– Det är inte vackert med nedlagda stenar men vi kan inte acceptera olyckor. Det har hänt dödsolyckor men inte här.

I slutet av sommaren ska alla stenar vara provtryckta.

Kyrkogårdsförvaltningen rekommenderar att stenen åtgärdas inom sex månader men ägarna har i praktiken betydligt längre tid än så på sig.

Mer läsning