Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gullberg: Varning för arga läsare

Det blåser en smärre storm i min e-postlåda, och varning för väldigt arga läsare utfärdas.

Annons

Det började med en insändare som önskade att inte bli utestängd som prenumerant från den exklusiva Aino Trosell-novell, Varning för Vilt, som vi den senaste månaden publicerat som en följetong på vår nyhetssajt GD.se (sista delen 31/1).

Jag svarade prenumeranten precis som det var, att det är just betalande prenumeranter novellen riktar sig till, för det är betalande prenumeranter som kan logga in och läsa den.

Syftet med det här är att vi gärna vill ha våra läsare närvarande i alla kanaler, även den som oftast väljer att läsa papperstidningen - och en bra novell är inget dåligt sätt att locka den som inte är van att läsa digitalt att prova hur det är och aktivera sitt befintliga konto som ingår i prenumerationen. Det är således inget vi ger bort gratis. Men det är bara digitalt vi skickat ut den.

Och här blev det fel för många läsare.

"Många äldre har inte tillgång till e-tidningen! Skriv som det är att man försöker med alla medel utarma papperstidningen för att kunna lägga ned den" skriver signaturen Prenumerant på tre papperstidningar.

Åke och Karin skriver så här: "Du nämner inget om att vi tycker det är trevligare att läsa i tidningen och vi som inte har någon dator då, och att det inte kostar något, om du minns så höjdes prenumerationen när ni införde e-tidning. Och varför inte ha novellen på båda ställena?"

Signaturen Undrande frågar: "är inte prenumeranter som inte har dator och/eller smarta telefoner "riktiga" prenumeranter? Som till exempelvis min gamla svärmor som betalar max pris för sin prenumeration av papperstidningen?"

Signaturen Missnöjd prenumerant är ännu hårdare i tonen: "Kan vår chefredaktör inte läsa innantill eller gör hon sig dum? Förstår hon inte att vi inte vill läsa tidningen digitalt. Hur tydlig måste man vara? Och hur svarar Anna Gullberg. God dag Yxskaft! Man försöker manipulera bort oss som vill bevara en kvalitetstidning och snart får vi höra att de flesta läser tidningen digitalt."

Erik, "läsare av GD sedan 40 år men jag kommer aldrig att läsa "tidningen" på nätet" har en teori om varför: "jag misstänker att du är en sån som sitter med blicken på mobilen hela tiden när du t.ex. är ute och äter middag men det finns en värld utanför mobilen/läsplattan/datorn också" skriver han.

Erik har delvis rätt, precis som många idag användare jag min mobil frekvent för nyheter. Men papperstidningen är en lika viktig källa till läsglädje. Och när så många av er känner så starkt att det här borde ni fått läsa i tidningen också så ger jag er rätt.

GD publicerar denna novell på nätet så att fler av våra kunder ska kunna upptäcka de många mervärden deras abonnemang har, men vi vill inte att de som föredrar papper eller inte kan ta del på annat sätt blir utan. Därför kommer vi runt påsk publicera hela novellen under sex dagar, i papperstidningen. Vi vill förstås att ni ska fortsätta att läsa Gefle Dagblad, i vilken form vi än publicerar nyheterna, och fortsätta att engagera er i det vi gör.

Anna Gullberg, chefredaktör och ansvarig utgivare

Mer läsning

Annons