Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamnen tar tillbaka Sjötorp

/
  • Det allt mer förfallna huset ska få en rejäl upprustning. Snart kommer konferenser att hållas i Sjötorp - i alla fall om hamnen får som den vill. Foto: Gun Wigh

GÄVLE I nästan 30 år har föreningen Sjötorps vänner slitit för att hålla Sjötorp i skick.
Nu vill hamnen bygga om det som en gång var en pampig sommarvilla till konferensanläggning.
Föreningen är uppsagd.
- Jag kan inte förstå varför det plötsligt ska vara så bråttom, säger Kenneth Melkersson, ordförande i Sjötorps vänner.

Annons

Sjötorp, som är en av de mest påkostade villorna på Norrlandet, ligger precis intill hamnområdet. I mitten av 1970-talet planerade kommunen att elda upp Sjötorp, för att hamnen skulle kunna expandera, men huset räddades av några miljö- och kulturvänner med Folke Löfgren, Anders Olerud och Gunnar Söderström i spetsen.
Några år senare fick föreningen Sjötorps vänner arrendera huset och sedan dess har huset fungerat som ett gemensam sommarhus, öppet för allmänheten.
Men i början av april i år kallades styrelsen för Sjötorps vänner plötsligt ut till Sjötorp av Aina Wigren, ordförande i hamnstyrelsen, och Per Hedlund, tillförordnad hamnchef.
Där fick föreningen veta att arrendet var uppsagt.
Anledningen var att hamnen ville ha huset för konferenser, berättar Kenneth Melkersson:
- Per Hedlund stod där och berättade vad de skulle göra. De måste bryta upp golvet och isolera, byta fönster, dra in vatten och avlopp, och röja sly. Det var väldigt mycket de skulle göra, lät det som.

Innan de lämnade Sjötorp frågade hamnchefen om han fick låna nyckeln över dagen. Det fick han, men när Kenneth Melkersson sedan fick tillbaka den fick han veta att nu hade hamnen gjort kopior av nycklarna.
Det här är en av de saker, utöver att det ska gå så fort, som mest upprör Kenneth Melkersson.
- Nu ska vi sätta in extra lås i huset. Vi vill inte att folk från hamnen ska kunna gå in där hur som helst. Vi har många saker i huset som är våra, säger han.

Från hamnens sida ville man ha tillgång till huset direkt, men det accepterar inte Sjötorps vänner. Föreningen har haft ett årsmöte där man godtagit att arrendet sägs upp, men man håller fast vid att det finns en ettårig uppsägningstid. Det betyder att föreningen har kvar huset till april nästa år.
- Sedan lär vi lägga ner föreningen. Sjötorp är ju Sjötorp. Vi kan inte flytta någon annanstans, säger Kenneth Melkersson.
Som det ser ut nu ligger planerna för sommaren på Sjötorp fast. Det betyder att det blir midsommarfirande som vanligt, och en stor loppmarknad i juli. De som har odlingslotter i trädgården eller planerar att övernatta i huset kan också fortsätta med det.
- Hela juli och augusti kommer vi att ha verksamhet vid Sjötorp, säger Kenneth Melkersson.

Ingegerd Sörgard

Mer läsning

Annons