Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han valde Gävle – trots skatten

/
  • I juni lämnade Niclas Reinikainen en toppost i Stockholm för att bli chef för Sandviken Energi. Livskvalitén i Hagaström var det som avgjorde.

Trots ett högre skattetryck var valet enkelt för Niclas Reinikainen, 48. Efter tre år gav han upp arbetspendlingen till Stockholm och bosatte sig på heltid med familjen i Hagaström.

Annons

Som Gefle Dagblad berättade i söndags råder det delade meningar om vilken betydelse skattetrycket har för var folk väljer att bosätta sig.

Nationalekonomen Sven-Olov Daunfeldt hävdade att Gävlebor som arbetspendlar till välbetalda jobb i Stockholm och Uppsala blir mer benägna att flytta dit om Gävles kommunskatt höjs nästa år.

Sandviken Energis nye chef sedan i juni, Niclas Reinikainen, gjorde tvärtom och lämnade ett högavlönat jobb som VD för Infranord i Stockholm för att kunna bo med familjen i Hagaström, som hör till Gävle kommun. I tre års tid hade han då arbetspendlat mellan Hagaström och Stockholm.

Han hade även en övernattningslägenhet på Kungsholmen där han sov två-tre nätter i veckan.

– Visst pratade vi om att flytta till Stockholm hela familjen, men när jag hade bott där ett tag insåg jag att nackdelarna övervägde, säger Niclas Reinikainen.

Han medger att han räknade på hur mycket mindre han skulle behöva betala i skatt genom att vara skriven i Stockholm, där kommunalskatten är cirka två kronor lägre per intjänad hundralapp än i Gävle.

– Men det betyder inte allt när man har en bra inkomst. Dessutom är det betydligt dyrare att ha bostad i Stockholm än i Gävle, säger han.

Avgörande för honom blev i stället att han tyckte det var stressigt att bo i Stockholm.

Bara att resa mellan södra och norra innerstan kunde ta lika lång tid som att ta sig mellan Hagaström och Sandviken.

Sedan uppväxten i Skutskär är han van vid ett lugnare tempo.

– Det är så mycket lättare att bo och leva i Hagaström än i Stockholm. Här kan barnen ta sig till olika aktiviteter på egen hand. Idrottsplatsen ligger två kilometer bort och skolan nästan bredvid oss. Det finns även en badplats i närheten, säger Niclas Reinikainen.

Men han tillägger att han även ser många fördelar med Stockholm och förstår dem som flyttar dit.

– Det finns ett mycket större utbud av mat, kultur och allt. För den som är ensamstående och vill göra karriär är det så klart bra att bo i Stockholm, säger han.

Mer läsning

Annons