Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är fången på rymmen

GÄVLE Vid elvatiden i går grep polisen en 41-årig man som rymt från Gävleanstalten två timmar tidigare.
Under sin korta tid i frihet hann mannen med att lifta till stan och genomföra ett rånförsök.

Annons
Mannen, 41 år, avvek från anstalten i Gävle genom att bända upp en garagedörr i en av anstaltens verkstäder någon gång mellan klockan 9.00 och 9.45.
- Han lyckades bända upp dörren 25 centimeter och det var tydligen tillräckligt för att han skulle kunna åla sig ut, säger Rolf Johansson som är tillförordnad kriminalvårdschef.
Efter det lyckades 41-åringen forcera anstaltens två sex meter höga och taggtrådsförsedda stängsel innan hann befann sig i frihet. Hur vill anstaltspersonalen inte avslöja men klart är att han hade hjälp av något slags redskap.
- Det var ingen i personalen som såg rymningen, säger Rolf Johansson.
Mannen kunde sedan promenera ut till Upplandsleden där han lyckades få lift med ett bilburet par in till Gävle. Han tackade för skjutsen och blev avsläppt i närheten av Centralplan vid tiotiden. Vid det laget hade rymningen fortfarande inte upptäckts.
Rymlingen förvaltade sina första fria minuter i Gävle med att försöka ta en bil som stod parkerad utanför stationen. I bilen satt dock en kvinna på passagerarsätet som hann rycka åt sig bilnyckeln från tändningslåset innan 41-åringen hann lägga beslag på den. En kamp om nyckeln uppstod och pågick i några minuter.
- Han sa att han rymt från Gävlekåken och behövde bilen för att ta sig till Sundsvall, säger polisens förundersökningsledare Urban Fredriksson.
Kvinnan lyckades till slut slita åt sig bilnyckeln och kliva ur bilen. Samtidigt passerade en äldre dam som ryade åt mannen att sluta upp med sina dumheter. 41-åringen lade då benen på ryggen och försvann snabbt från platsen klockan 10.15.
Samtidigt hade personalen på anstalten upptäckt att en intern saknades. Alla intagna fickgenast återgå till sina celler och varje skrymsle genomsöktes. Något larm om att det inträffat en rymning skickades dock inte till polisen.
- Från utsidan kan det tyckas amatörmässigt men vi var tvungna att konstatera med säkerhet att hur många som avvikit innan vi kontaktade polisen, säger Rolf Johansson.
Klockan 10.30 fick polisen ett samtal av en bilist som berättade att en man med konstigt beteende gick längs med den norra utfarten till E4 och liftade. Polisen åkte genast dit och kunde gripa mannen på runt klockan elva som misstänkt för rånförsöket vid Centralplan.
- Då visste vi fortfarande inte om att det rörde sig om en rymling, säger Urban Fredriksson.
När patrullen återvände till polishuset fick den sedan reda på att den man de just gripit rymt från anstalten på morgonen. 41-åringen hann uppskattningsvis vara på rymmen i två timmar innan lagens långa arm fångade in honom.
41-åringen sitter nu i häktet i Gävle. Igår kväll anhölls han misstänkt för försök till rån. Han kommer troligen att häktas på måndag.
- Klart är i alla fall att han inte får återvända hit. Han kommer att omplaceras till en anstalt med högre säkerhetsgrad, säger Rolf Johansson.
På anstalten ser man allvarligt på rymningen och kommer nu att gå igenom och se över säkerheten. 41-åringen var dömd till ett ettårigt fängelsestraff för bland annat narkotikabrott och stöld. Han flyttades från häktet i Uppsala till behandlingsavdelningen på Gävle anstalten. Där avtjänade han ytterligare en månad innan han rymde.
- Det är anmärkningsvärt att han rymde från just behandlingsavdelningen eftersom de interner som placeras i regel inte är rymningsbenägna. De rymningar vi haft tidigare har skett från motivationsavdelning, säger Rolf Johansson.

Mer läsning

Annons