Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är grönsaker modellen

/
  • � Tidigare fick eleverna ta ett visst antal köttbullar. Nu får de också ta så att de blir mätta, men de ska ta sallad och ris också så att de inte bara tar av det göttaste, säger läraren Kia Smedberg. Foto: Stefan Estassy

GÄVLE Björsjöskolan har infört en tallriksmodell som visar hur mycket mat och sallad eleverna ska ta.
- Bra, tycker Emma Brodin som går i ettan.
- Dåligt, tycker Dennis Rehnståhl som går i sexan.

Annons
I går serverades det tortillas med köttfärs, ris och sallad i Björsjöskolans matsal. Innan eleverna försåg sig av dagens lunch fick de se en tallrik med dagens rätt fördelad enligt den klassiska tallriksmodellen.
En tredjedel ris, en tredjedel köttfärs och en tredjedel grönsaker.

Tallriken, som visar hur barnen ska fördela sin portion, är ett experiment som husmor Karen Childs och rektor Gun-Britt Hult införde i måndags eftersom Björsjöeleverna slängde så mycket mat.
- Förr fick eleverna ta ett visst antal köttbullar. Nu får de ta hur mycket de vill, men de måste ta sallad och ris också. Inte bara av det göttaste, förklarar läraren Kia Smedberg.
- Och det fungerar. Vanligtvis brukar mitt salladslager räcka hela veckan men nu tog det slut redan i tisdags, säger husmor Karen Childs.
- Det märks på lektionerna. Eleverna är mer koncentrerade nu och de är nöjda, säger Kia Smedberg.

Men där skiljer sig elevernas uppfattning från lärarnas.
Ettorna, som äter först, tycker faktiskt att tallriksmodellen är riktigt bra.
- Man får se vad det är för mat man får. Och sen visar tallriken hur mycket man ska ta av allt och att man ska ta grönsaker, säger Emma Brodin.
- Man får ta mer men då måste man äta upp allt. Och då man tar mer så måste man ta mer grönsaker också, säger Filip Aspengren.
- Jag blir alltid mätt, säger Emma Brodin.

Sexorna, som äter sist, är inte lika nöjda. Tallriksmodellen och att man måste ta sallad för att få mer mat har de ingenting emot.
- Men vi får fortfarande för lite mat. Första dagen stod det att vi skulle få äta tills vi blev mätta, men så är det inte. Men vi får lika mycket mat nu som innan, säger Dennis Rehnståhl.
- Det händer att maten tar slut. Man blir inte mätt på tre tunna falukorvsskivor, säger Anna Granevåg.
- Och sen har det hänt att salladen också tagit slut. Det vore bättre om det fanns mer och ett större utbud på salladsbordet, säger Jonathan Wahllund.

Daniel Siksjö

Mer läsning

Annons