Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästbo ”firar” branden

/

På lördagen är det exakt 200 år sedan stora delar av Hästbo brann ner. Det ”firar” byborna genom att för andra året anordna Hästbodagarna – med mat, aktiviteter och utställningar.

Annons

Något firande i egentlig mening är det naturligtvis inte tal om. Branden var en katastrof för Hästbo där över 150 byggnader försvann i lågorna. En person fick också sätta livet till.

Men i ett försök att väcka Hästbos historia till liv vill byborna ändå uppmärksamma 200-årsdagen av branden, och det gör man med att arrangera Hästbodagarna lördag och söndag.

För att koppla nutid till dåtid har byborna låtit Hästbo bygdemuseum återuppstå och där kommer det bland annat att visas bilder tagna i bygden under de senaste 100 åren. Torsåkers fotohistoriska sällskap ligger bakom den programpunkten.

– Vi har bild på en person som var med vid branden 1812, han var fem år då. Men på bilden är han äldre förstås, säger Sven Göthe, en av de engagerade byborna.

På programmet i övrigt står allt från utställningar av konst och hantverk till möjligheter för barnen att åka traktor och klappa kaniner, höns och får.

Besökarna inbjuds också till att själva bidra till stämningen.

– Ta med sig instrument får man gärna göra och spela lite spontant, säger Ulrika Holmgren.

Det är Ulrika Holmgren med familj som upplåter sin gård, Mårtensgård, till Hästbodagarna.

– Blir det bara fint väder så blir det här kanon, säger hon.

Mer läsning

Annons