Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästfamiljen nekas skadestånd

GÄVLE Gävle kommun behöver inte betala skadestånd till familjen Husted Nissen.
Det har skaderegleringsföretaget Crawford & Company kommit fram till.
- Även om vi anser att vi hade rätt så nöjer vi oss med deras besked, säger Helle Husted Nissen.

Annons
Det var den 25 oktober år 2006 som ett mycket ovanligt ekipage tog sig fram genom Gävle kommun. En stor trävagn drogs av framåt av tre islandshästar. En del bilister reagerade och kontaktade kommunens djurskyddsinspektörer. De inspekterade hästarna och gav familjen Husted Nissen reseförbud med stöd av djurskyddslagen.

Där och då inleddes det som skulle bli en juridisk kamp mellan Gävle kommun och familjen Husted Nissen. Familjen överklagade till bygg- och miljönämnden som dock gick på inspektörernas linje. Även länsrätten kom fram till att hästarna for illa av att dra den tunga vagnen.
Familjen blev därför stillastående i Hedesunda. En bonde lät dem ställa upp vagnen på sin gård och hästarna fick också bo i mannens hage. Även om stoppet var frustrerade så upplevde familjen att de fick ett stort stöd från allmänheten.
- Hästägare från hela Sverige hörde av sig för att berätta att de sympatiserade med oss, säger Helle Husted Nissen.
Efter fem långa månader kom ett besked från länsrätten dit familjen överklagat. Gävle kommuns beslut var felaktigt eftersom djurskyddsinspektören och den distriktsveterinär som undersökte hästarna var gifta med varandra. Därmed hade det uppstått en jävsituation, enligt rätten.

Familjen kunde därmed, om än kraftigt försenad, fortsätta sin resa. LRF-ungdomar ställde upp och hjälpte familjen att dra vagnen längs med hela Norrlandskusten vilket gjorde att de kunde ta igen en del av all förlorad tid.
Väl hemma beslutade familjen att kräva Gävle kommun på ett skadestånd för det oönskade stoppet. De ville ha 487 300 kronor. En summa som motsvarade vad en ny resa, utan stopp, skulle kosta att genomföra.
Gävle, som är försäkrat av Svenska Kommun Försäkrings AB, kontaktade i sin tur skaderegleringsföretaget Crawford & Company AB. Företaget konstaterar att någon person eller sak inte kom till skada på grund av kommunens myndighetsutövning. Skadeståndet kunde dock anses vara en förmögenhetsskada.

Enligt Crawford fanns det motstridiga uppgifter om hästarnas farit illa. Experter på islandshästar har ställt sig bakom både familjen och inspektörerna. Men eftersom länsrätten endast upphävde inspektörernas beslut på grund av jäv kan det enligt Crawford inte bli tal om att betala ut ett skadestånd. Om rätten i stället tagit ställning till sakfrågan och då kommit fram till att reseförbudet var felaktigt kunde utgången möjligen ha blivit en annan.
Helle Husted Nissen har varit i kontakt med en advokat som rått dem till att inte försöka driva ärendet vidare. Därmed är den juridiska kampen över.
- Men vi tycker fortfarande att inspektörerna hade fel, säger Helle Husted Nissen.

Familjen fick stryka Norge och Nordkap från den planerade rutten men de fortsatte sedan vidare genom Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen och Tyskland innan de slutligen kom tillbaka hem till Danmark.
- Totalt så reste vi 350 mil. Hästarna stannades vid varje gränskontroll och undersöktes då av veterinärer. Ingen av dem hade något att anmärka på våra hästars välbefinnande, berättar Helle Husted Nissen.
I dag går hästarna i familjens hage och de mår alla bra. Helle Husted Nissen är i full färd med att skriva en bok om deras långa resa och om stoppet i Gävle.
- Där kan alla få läsa om vad som hände och dra sina egna slutsatser. Om det finns någon förläggare i Sverige som är intresserad så for de gärna höra av sig, säger hon.

Mer läsning

Annons