Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedesundavävarna

/

Annons
startades 1965 efter det att Hedesundaföddekonstnären Birger Forsberg, lärare på Konstfacki Stockholm, inspirerats av utställningen "Egyptens ungdomarväver" på Moderna museet 1960. En professor i arkitekturi Kairo, Ramses Wissa Wassef, började på 1940-taletför att rädda ett gammalt hantverk lära barn attväva egna bildberättelser utan förlagor.
1965 anslog Hedesunda kommun 3.000 kronor för att barndär skulle få väva egna bilder så som barni Egypten vävde och verksamheten började sommaren 1965.Forsberg gav idén att en vävnad från Egyptenoch en som vävts av Hedesundas barn fick smycka ett rum idet nyöppnade kommunalhuset.
Under somrarna ordnas vävarläger för ungdomarfrån hela landet på Ön i Hedesundafjärden,där Stora upplåtit plats för att uppförafem övernattningshus och centralbyggnad, ritade av RalphErskine. Centralbyggnaden invigdes sommaren 1994.
Ungdomarnas vävnader har visats på mångautställningar i Sverige och utomlands och köpts tilloffentliga byggnader och företag. Hedesundavävarna finnsrepresenterade bland annat på länsmuseet, där man hade sommarutställning1995. Några av vävarbarnen har gått vidare ochblivit vävkonstnärer.
Birger Forsberg, född 1922, utbildades vid Edvin Ollersmålarskola, Lena Börjessons skulpturskola och Konstfack.Lärare i konstgrafiska tekniker på Konstfack i Stockholm1956-1986.
Forsbergs favoritmotiv är hästen, som han avbildati alla upptänkliga former och storlekar i trä, avritatoch avmålat i olika tekniker. Offentliga arbeten i tunnelbanestationenSlussen och pendeltågsstationen Ulriksdal i Stockholm bärhans signatur.
Birger Forsberg har haft utställningar i målerioch grafik runt om i Sverige, däribland på Länsmuseeti Gävle. Har turnerat med Riksutställningar, fick 1968Gävleborgs Sparbanks stipendium för pedagogiska experimentmed barn och 1978 Gävle kommuns kulturpris.
Representerad bland annat i Hedesunda kommunalhus, Ludvigsbergsskola i Valbo, Nationalmuseum i Stockholm och i New York. Vemär det; Gävle-Dala stadshypotek: En liten bok om Hedesundavävarna,Gävle 1990.

Mer läsning

Annons