Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtest vapen mot klamydia

GÄVLE Nu blir det möjligt att klamydiatesta sig själv hemma. Landstinget i Gävleborg inför en ny hemtestmetod i förhoppningen att kunna få hejd på den omfattande spridningen av klamydia.

Annons
Könssjukdomen klamydia blir allt vanligare i Sverige. I Gävleborg rapporterades i fjol 2 329 nya fall. Det är mer än en fördubbling jämfört med året före. Endast Dalarna hade fler klamydiafall än Gävleborg i fjol.
Nu intensifierar landstinget kampen mot spridning av klamydiasmittan. En ny hemtestmetod införs som vänder sig till människor som av någon anledning drar sig för att uppsöka ungdomsmottagning eller sjukvårdsmottagning för att undersöka sig.

Det handlar om ett urinprov som patienten sköter själv hemma. Testutrustningen beställs via hemsidan www.klamydia.se. Urinprovet skickas sedan till ett laboratorium för analys. Resultatet kan man själv ta del av via hemsidan. Var och en som testar sig på detta vis får en personlig kod som används för att kontrollera provsvaret.
Den som visar sig vara smittad uppmanas att snarast söka sig till en vårdmottagning för behandling. Om personen i fråga inte följer uppmaningen skickas en påminnelse ut. I sista hand görs en anmälan till smittskyddsenheten.

Mer läsning

Annons