Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten kom inte - 71-åring dog

GÄVLE Den 71-åriga kvinnan larmade hemtjänsten två gånger. Ändå dröjde det mer än två och en halv timme innan de kom. Då var kvinnan medvetslös och avled senare.
Anhöriga polisanmäler nu personalen för att ha orsakat hennes död.

Annons
Kvinnan tryckte på sitt trygghetslarm klockan tjugo i sju på morgonen den 1 maj. Mottagningen var dålig, men SOS Alarm, som tar emot trygghetslarmen, uppfattade i alla fall att hon sa "hjälp" och skickade larmet vidare till larmbilens dagpatrull. Den valde att vänta med att åka till kvinnan och tjugo över sju larmade kvinnan igen och undrade om hemtjänsten skulle komma snart. SOS Alarm frågade om hon ville ha hjälp och det ville hon, men vad hon ville ha hjälp med kunde hon inte säga. SOS Alarm ringde då till larmbilen, men personalen valde även denna gång att inte åka dit, eftersom hon hade hemtjänsthjälp varje morgon.
Först klockan kvart eller tjugo över nio, mer än två och en halv timme efter att kvinnan larmat första gången, kom två hemtjänstanställda hem till henne. De hittade henne okontaktbar på golvet och ringde efter ambulans.
Kvinnan avled sedan på sjukhuset.
Att hon fick vänta så länge innan någon kom har fått anhöriga att polisanmäla hemtjänsten för vållande till annans död.
Britt Aspgren, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen, fick först i går veta vad som hänt.
- Det här är väldigt, väldigt allvarligt, säger hon.
Under eftermiddagen i går träffades hon och berörda chefer i ett snabbinkallat möte för att börja ta reda på vad som hänt. Hon fick också in en lex Sarah-anmälan där händelseförloppet framgår, men inte varför hemtjänstpersonalen låtit bli att svara på två larm och låtit kvinnan vänta i över två och en halv timme på hjälp.
Det ska omvårdnadsförvaltningen nu ta reda på, liksom dödsorsaken och om hemtjänstens dröjsmål orsakat hennes död.
Enligt hemtjänstchefen Ewa Molarin så var det ordinarie bemanning och inte färre i tjänst på grund av helgdagen.
Oavsett resultatet av utredningen kommer Britt Aspgren att anmäla det som hänt till länsstyrelsen och Socialstyrelsen, de två myndigheter som har tillsyn över kommunen, för att de också ska granska hemtjänstens agerande.
- Det är otroligt beklagligt att något sådant här händer, säger hon.

Mer läsning

Annons