Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp att andas lättare

/

KOL-mottagning på hälsocentralen ger både friskare patienter och klirr i kassan.
Alla har inte det, men i Strömsbro var Monika Lindberg tidigt ute.
– Jag brinner för de här patienterna, säger hon.

Annons

En stor, nyligen publicerad studie, Pathos, visar att den som får gå till en astma/KOL-mottagning har färre akutbesök och färre och kortare sjukhusinläggningar än den som inte får det.

– Den här satsningen lönar sig också ekonomiskt, med 20 000 kronor per patient och år, säger Karin Lisspers, distriktsläkare i Gagnef, medicine doktor i allmänmedicin och en av forskarna som gjort studien.

De flesta vårdcentraler i landet har numera en astma/KOL-mottagning. I Gävleborg finns det inte på alla, men ambitionen är att det ska finnas.

I Strömsbro har sjuksköterskan Monika Lindberg haft det i tjugo år för hälsocentralens patienter. Tidigare jobbade hon på lungkliniken.

– Jag är intresserad av det här och är lite av en eldsjäl.

Hon både ställer diagnos och tar emot patienter på regelbundna kontroller. Den här dagen är Kjell Olsson, som även har astmabesvär, på återbesök.

De pratar om hur medicinerna fungerar och hon undrar hur han motionerar.

– Det är dåligt med det, men just nu håller jag på att måla huset, svarar han.

Motion och rörelse är viktigare i behandlingen än mediciner, men allra viktigast är att sluta röka. Kjell Olsson är numera rökfri. Tidigare rökte han över trettio cigaretter om dagen, en del av ett stressigt arbetsliv som fixare åt symfoniorkestern.

Det var dock inte KOL och den nedsatta lungfunktion som fick honom att fimpa.

– Jag tröttnade och tyckte helt enkelt att det tog för mycket pengar.

Han påverkas inte av sin sjukdom tycker han och får också godkänt på syresättning och lungkapacitet av Monika Lindberg. Till den som behöver lär hon också ut andningsteknik.

Hur svåra symptom man har varierar stort. Många mår även psykiskt dåligt av sin sjukdom, både av symptomen och att de är orsakade av deras rökning, och kan behöva hjälp med det.

Mer läsning

Annons