Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan får kritik av ministern

/
  • Utbildningsminister Jan Björklund skickade en hård passning till Högskolan i Gävle.

Ministrar och bästa sändningstid i Aktuellt. Högskolan i Gävles examensrätt för lärare har avancerat till en fråga på riksnivå.

Annons

Högskolan i Gävle fick sig en rejäl kalldusch när Högskoleverket granskat dess ansökningar om examinationsrätt för en lång rad lärarutbildningar. Det blev tummen ner och svidande kritik mot flera av dem.

Ännu nu i april står HiG med flera lärarutbildningar man planerar att ge till hösten och som hugade studenter kan söka till, men som man saknar rätt att utfärda examen i.

En lärare utan examen får ingen behörighet att sätta betyg och i den tänkta framtida skolan knappast något jobb. Insatserna är alltså höga för den som söker till Högskolan i Gävle.

I onsdags kväll togs HiG upp som första långa inslag i SVT:s Aktuellt. Högskolan fick kritik av utbildningsminister Jan Björklund, FP.

– Studenter bör i första hans söka utbildningar som redan har rätt att examinera. Och att ge en utbildning som man saknar rätt att examinera för är orimligt, säger ministern.

Joakim Palestro från Högskoleverket, den myndighet som granskat och underkänt HiG:s ansökan, befann sig i själva Aktuelltstudion. Han bemötte uppgiften som flera gånger förts fram från representanter för högskolan att det var själva utformningen av ansökan som fällde dem.

– Den synen kan jag inte dela alls. Det var ett otroligt omfattande arbete med att granska kvaliteten som fällde avgörandet, säger han till GD dagen efter Aktuellt-sändningen.

En möjlighet som högskolan utreder, om examinationsrätten uteblir även efter den förnyade ansökan, är att låta något annat lärosäte stå för själva examensbeviset.

– I sådant fall skulle vi följa och granska det lärosätet noggrant. Då det är det lärosätet som examinerar studenterna och har det fulla kvalitetsansvaret. Vårt fokus är på att studenten som gör en resa som kräver investeringar av både tid pengar kan vara trygg med att den är okej, säger Joakim Palestro.

Varken Jan Björklund eller Högskoleverket ställer sig alltså positiva till den lösning som högskolan har som möjlig reservplan.

Maj-Britt Johansson, rektor för Högskolan i Gävle, säger att man i första hand hoppas på rätt att själva examinera, och att planerna på samarbete med andra lärosäten befinner sig på diskussionsstadiet.

– Därför blev jag förvånad när Aktuellt sa det här med Uppsala universitet. De planerna är bara i sin linda. Det finns inga beslut.

Mer läsning

Annons