Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd tim- taxa för hemtjänst

GÄVLE Slopad matrabatt och höjd timtaxa i hemtjänsten.
Så ser förslaget till ny omvårdnadsavgift ut.

Annons
Försenat ligger det nya förslaget på höjda avgifter nu på omvårdnadsnämndens bord.
Möjligheten till rabatt på maten försvinner, ett förslag som fullmäktige lade på is för några år sedan. De, som på grund av låga inkomster eller så god ekonomi att de inte fått bostadstillägg, inte har haft den summa pengar kvar som man har rätt att ha när omvårdnadsavgiften är betald har kunnat söka om sänkt matavgift. Det har också de som haft dubbel hyra när de flyttat till äldreboende.

De flesta kommuner har ingen matsubvention. Enligt omvårdnadsförvaltningen har rabatten främst gått till personer med tillgångar och inte till de med störst behov.
Förslaget berör runt 250 personer, de allra flesta på äldreboenden, och skulle innebära drygt tre miljoner kronor för omvårdnadsförvaltningen.
Enligt förslaget höjs också timtaxan för hemtjänsten från 195 kronor till 278 kronor, kommunens självkostnadspris. Maxtaxans avgiftstak gäller dock fortfarande, ingen betalar mer än 1 640 kronor i månaden.

Men för den som har hjälp få timmar kan höjningen bli stor. Den som betalat 1 170 kronor för sex timmar i månaden får efter en höjning betala 1 612 kronor. Totalt räknar Omvårdnad med att få in 250 000 kronor mer om året efter höjningen.
Övernattningsavgifterna på anhörigstödet Villa Milbo höjs också. De ska ligga på samma nivå som korttidsboendets 142 kronor per dygn. I dag kostar det 131 kronor att sova en natt på Villa Milbo.
På onsdag nästa vecka ska politikerna i nämnden ta ställning till förslaget. Kommunala pensionärsrådet har sagt ja till det. Sedan är det kommunfullmäktige som slutligen fastställer de nya avgifterna. Anna Bagge

Mer läsning

Annons