Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppet ännu inte ute för Gävles kändaste träd

/
  • Äppelträdets sista hopp står nu till politikerna i Gävle kommun.

Än är loppet kanske inte kört för äppelträdet i Sofiaparken. Enligt Helene Åkerlind, kommunalråd för Liberalerna, står nu hoppet till ett medborgarförslag som kommer att tas upp i kommunstyrelsen i mars.
– Det är väldigt viktigt för oss att trädet bevaras, säger hon.

Annons

Läs mer: Klart – trädet får fällas

Ett medborgarförslag som ska behandlas hos kommunstyrelsen i mars kan vara trädets sista hopp. I medborgarförslaget, som lämnats in av nätverket Rädda Äppelträdet, föreslås det att detaljplanen rivs upp i sin helhet.

Läs mer: Äppelträdsdomen överklagas igen

– En tänkbar väg att gå är genom det här medborgarförslaget, säger Helene Åkerlind. Vi måste också försöka ha en dialog med markägaren.

När medborgarförslaget var uppe för beslut i samhällsbyggnadsnämnden beslutades att inte anta medborgarförslaget med nio röster mot fyra.

Läs även: Ett år av äppelträdsaktivism

Nu ligger hoppet hos kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Mark- och miljödomstolen beslutade i november att äppelträdet fick sågas ned. Ärendet överklagades därefter till den sista instansen; Mark- och miljööverdomstolen. Överdomstolen beslutade dock att säga nej till prövningstillstånd för ärendet, vilket innebär att beslutet från november står fast. Det finns alltså inga lagliga hinder för äppelträdet att sågas ned. Det sista hoppet ligger därför nu hos Gävles kommuns politiker.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Mer läsning

Annons