Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppet står till extra pengar

GäVLE Vart tionde fast anställd i Gävle kommuns grundskola varslas. I går meddelade facket att man reserverar sig mot beslutet. Nu hoppas man att kommunstyrelsen skjuter till pengar, bland annat till pensionslösningar.

Annons
- Många medlemmar är arga, ledsna. Det pyser på många skolor. Nu berörs 4-9-lärare och det skapar oro eftersom fokus tidigare varit på 1-7-lärare, säger Agneta Forsberg, Lärarnas Riksförbund.
Varken de berörda facken eller arbetsgivaren skolförvaltningen ville kommentera vad som sagts när förhandlingarna om turordningen inleddes i går.
- Samtalsklimatet är mycket gott. Vi har samma mål, säger Forsberg.
Målet är att så få som möjligt ska sägas upp. Yngre personal kan räddas kvar genom att andra lärare ges möjlighet att vidareutbilda sig och de äldsta ges förmånliga pensionsavtal.
Skolförvaltningen verkställer uppsägningarna efter vårterminens sista dag. För att sex månaders uppsägningstid ska hinna löpa måste de berörda meddelas den 16 december.
- Tidsplanen håller, säger skolförvaltningens personalchef Jan Jansson. Från och med nu kommer de varslade att börja kallas till samtal och veta att man är i riskzonen för uppsägning.
Parallellt ser man över möjligheterna att erbjuda avgångspension.
Barn- och ungdomsförvaltningen har inga pengar till avgångspensioner. Ersättningen till de fem som fick avgångspension i höstas måste begäras från kommunstyrelsen.
Personal ställs mot lokaler.
Kommunalrådet Carina Blank har sagt att det inte är omöjligt att kommunstyrelsen kan skjuta till pengar, om förvaltningen kan göra sig av med sina överflödiga lokaler snabbt. Skolområdescheferna pressas samtidigt från föräldrar som kämpar för hotade skolor där barnen är trygga.

Mer läsning

Annons