Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur mår de äldre - nya mätmetoder ska ge säkrare svar

Hur mår egentligen de personer som får omvårdnad av kommunen? I Gävle ska nya mätmetoder testas för att få en tillförlitligare bild av vad vårdtagarna tycker om den hjälp de får.

Annons

Inom Omvårdnad Gävle är man angelägen om att kunna mäta kvaliteten på de insatser som görs för äldre och funktionshindrade. Syftet är att kunna jämföra olika boenden och göra förbättringar. Men de metoder som i dag används för att fråga de berörda vad de tycker om de insatser de får är inte tillräckligt träffsäkra. De ger inte den snabba feedback till vårdenheterna som vore önskvärd. En brist är också att funktionshindrade inte deltagit i dessa enkäter. Inte heller har det varit möjligt att fånga upp vad människor med demens tycker.

I ett nystartat projekt ska nya metoder som ger ett snabbare resultat prövas. Enkäter ska utföras av personal som träffar vårdtagarna och med hjälp av speciellt anpassade frågeformulär fångar upp deras åsikter. När det gäller människor med demens handlar det om att observera mimik, beteende och så vidare för att få en bild av personens uppfattning.

Projektet har initierats av Omvårdnadsnämnden.

– En fördel med de här metoderna är att de kan användas i alla våra verksamheter. De gör det också möjligt att ta reda på vad de enskilda tycker. Det är bättre än att de anhöriga ska svara, något som annars är vanligt vid sådana här enkäter, säger Tord Fredriksen, V, ordförande i Omvårdnadsnämnden.

Mer läsning

Annons