Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur mycket får barnens mat kosta?

GÄVLE Dagisbarnens mat är en het potatis.
Ska den komma från Sodexho eller lagas i förskolornas egna kök?
- Många tycker att egen matlagning är angeläget, säger Jens Leidermark, s.

Annons
Som ordförande i barn- och ungdomsnämnden har Jens Leidermark, s, fått många förfrågningar från mammor, pappor och förskolepersonal som inte tycker om att barnen på många av kommunens förskolor serveras mat från Sodexhos storkök.

Istället drömmer de om att förskolorna ska laga maten själva från grunden i sina egna kök.
När kommunen nu har planer på att bygga flera helt nya förskolor vill politikerna ha utrett hur stora prisskillnaderna blir mellan att bygga så kallade mottagningskök där den färdiglagade maten värms upp eller tillagningskök där maten kan lagas från grunden.

Håkan Pettersson på Brynäs Byggnads AB är de som fått i uppdrag att räkna på lokalkostnaderna. Han har tagit den planerade förskolan vid Nynäs herrgård med fyra avdelningar som exempel.
- Det skiljer 13 kvadratmeter mellan de två typerna av kök eftersom ett tillagningskök måste ha ett kylrum, större ytor för uppackningen av varorna och ett renseri där man kan rensa rotfrukter, säger han.
Förutom lokalytorna behöver tillagningsköken också mer maskiner, vilket gör att totalkostnaden blir cirka 465 000 kronor högre än för ett kök där huvuddelen av lunchen värms upp.

Nu ska skolkontorets kostkonsulent Annica Lindfors ta vid och sammanställa uppgifter om hur personalkostnaderna påverkas.
Först när politikerna i barn- och ungdomsnämnden fått allt underlag kan Jens Leidermark svara på om kommunen har råd att satsa på de större köken.
- Men frågan är också om barnen får i sig den mat som de behöver för att klara dagen och om den är nyttig. Så det är inte bara en ekonomisk fråga, säger han.

Anna Höglund

Mer läsning

Annons