Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I händelsernas centrum igen

/
  • Ulla Andersson kan åter titulera sig kommunalråd. En önskan från vänsterpartiet som ger signalen att partiet är med och påverkar, säger hon. Foto:LEIF JÄDERBERG

GÄVLE Två år i oppositionskorridoren fick räcka. När socialdemokraterna och vänsterpartiet knyts ihop på nytt kan Ulla Andersson åter kalla sig kommunalråd.
Genom alliansen med vänsterpartiet och miljöpartiet ska socialdemokraterna slippa få bakläxa på sin budget igen.

Annons
- Det har varit en lång process med samtal sedan i våras. I tisdags hade vi ett möte om en formalisering. Vi har bra samtal och politiska diskussioner med ett bra utfall för alla tre partiernas frågor, tycker Ulla Andersson.
Mer preciserade än så om innehållet i politiken ville inte det blivande kommunalrådet och kollegorna Mats Ågren, s, Carina Blank, s, och oppositionsrådet Bodil Ceballos, mp, vara i går.
- Ni får vänta på budgetpresentationen, ekade alla muntert.

Efter valet 2002 valde socialdemokraterna att försöka regera kommunen på egen hand trots att partiet inte har majoritet i fullmäktige. Tanken var att socialdemokraterna skulle bjuda in övriga partier kontinuerligt för att hitta breda lösningar på de frågor som dyker upp.
Vänsterpartiet miste därmed den särställning man hade som samarbetspartner under mandatperioden 1998-2002. Därmed förpassades även Ulla Andersson från sitt rum i kommunalrådens korridor till oppositionsrådens.
När socialdemokraternas budgetförslag gick på pumpen i november i fjol, till förmån för den så kallade fyrklövern (kd, c, fp och mp), så gav arbetarekommunens ordförande Ulrica Messing order om att man måste hitta en fast samarbetspartner igen.

Under våren klarnade det att vänstern var rätt parti. Inledande diskussioner om 2005 års budgetramar har lett fram till en gemensam budget som ska presenteras senare i veckan, tillsammans med en plan fram till 2008. En budget som alltså även miljöpartiet ställer sig bakom.
Under en presskonferens i går klargjorde de tre partierna att samarbetet formaliseras. Något som innebär att Ulla Andersson återigen kan titulera sig kommunalråd och att vänsterpartiet och miljöpartiet får vara med på alla ordförandeberedningar i kommunstyrelsen, nämnderna och bolagen, och därmed vara med och forma den slutgiltiga politiken.

Bodil Ceballos sa att hon vill avstå från att bli kommunalråd. Detta eftersom miljöpartiet i första hand samarbetar om budgeten. I andra frågor förbehåller partiet sig rätten att tycka annorlunda om förslagen inte går ihop med partiprogrammet. Något som kan gälla utvecklingen för de små, nedläggningshotade skolorna och synen på friskolor.
Sedan valet har socialdemokraterna och vänsterpartiet röstat olika i en mängd frågor när det gäller utförsäljningar av offentlig egendom och entreprenad av offentlig verksamhet. Men fler sådana tvistefrågor ser inte Mats Ågren framför sig just nu.
- Det är något vi måste hantera om det dyker upp igen, konstaterar Ulla Andersson.

Mattias J Kjellin
026-15 96 12
mattias.kjellin@gd.se

Mer läsning

Annons