Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I kontorslandskap är det svåra bättre

/
  • I öppna kontorslandskap minskar problemet med surr i bakgrunden när de anställda måste koncentrera sig mer.
  • Patrik Sörqvist, docent i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle.

Bakgrundsljudet i öppna kontorslandskap stör mindre när arbetsuppgifterna blir svårare. Det visar ny forskning på Högskolan i Gävle.

Annons

I en studie gjord på Högskolan i Gävle har studenter fått läsa texter och uppge hur mycket de minns av den. När de hade prat och stim bakgrunden mindes de mindre än när det var tyst. Men skillnaden minskade om texterna hade ett svårläst typsnitt.

– När typsnittet blev svårare koncentrerade de sig mer, det gjorde att de mindes texten bättre. Det är samma sak om man läser på ett annat språk som man behärskar lite sämre, då koncentrerar man sig mer och minns bättre, säger Patrik Sörqvist, docent i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle.

I experimentet testade forskarna om de bättre resultaten berodde på att studenterna läste långsammare, men det fann de inget stöd för.

Patrik Sörqvist vill dock inte rekommendera företag med kontorslandskap att använda svårare typsnitt.

– Nej, man ska nog inte dra för stora hästar på det här. Kostnaden som uppstår är den ökade ansträngningen. Vilken kostnad det bidrar till över tid vet vi inte.

Enligt befintliga teorier är man mer mottaglig för bakgrundsljud när man jobbar med komplexa uppgifter men den här studien visar att det är när man jobbar med enkla uppgifter som man störs mest.

Niklas Sörqvist ser i övrigt få fördelar med öppna kontorslandskap.

– Det finns många studier som visar att sjukfrånvaron ökar. Det gör också ansträngningen när människor inte får någon avskildhet. Det passar de enstaka individer som har ett väldigt stort behov av social närhet men det finns ingen forskning som visar att det leder till bättre kommunikation.

– Men det beror så klart på arbetsuppgifterna – har man direkt kommunikation kan det ju vara bra, säger han.

Mer läsning

Annons