Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ikeas, Stadiums och Ica Maxis personal berörs av strejken

/
  • Personalen på Ikea i Valbo är några av dem som omfattas av Handels strejkvarsel som lagts i dag.

(Uppdaterad 11.48) Handels varslar om strejk inom handeln till den 1 april, uppger fackförbundet på en pressträff.

Annons

Personalen på Ikea Valbo, Ica Maxi i Sandviken och Stadium på Drottninggatan i Gävle kommer att drabbas av strejken, som enligt Handels innebär en total arbetsnedläggelse.

Syftet med strejkvarslet är enligt Handels att sätta press på arbetsgivarna för att komma vidare i förhandlingarna. Förhandlingarna går i dag in på sjunde veckan och arbetsgivarparten Svensk Handel har avvisat samtliga förslag från facket, enligt ett pressmeddelande från Handels.

Handels har krävt en löneökning för heltidsanställda på minst 745 kronor per månad för butiksanställda och minst 620 kronor för lageranställda. Andra huvudkrav från facket är förstärkt rätt till heltid och tillsvidareanställning. Handels vill även begränsa arbetsgivarnas möjlighet att kringgå las genom att använda inhyrd arbetskraft.

De Ikeabutiker som drabbas av varslet ligger i Valbo och Linköping. För H & M:s del handlar det om butiker i Göteborg, Stockholm, Uppsala och Södertälje.

Bland de varslade företagen märks H & M, Kapp-Ahl, Lindex, Ikea, Ica, Willys, Åhléns och Hemköp. Det handlar om butiker på en lång rad platser i landet. Även matkedjan Citygross, byggvaruhuskedjan Bauhaus och sportkedjan Stadium finns med på listan över företag som varslas. Dessutom varslas flera av företagens lager på olika 14 platser.

Lars-Anders Häggström, förbundsordförande i Handels, är mycket irriterad på Svenskt Näringsliv som han anser sätter stopp för hela förhandlingsprocessen.
– Svenskt Näringsliv blockerar hela den fria förhandlingsrätten, säger han vid en presskonferens.

GD.se / TT

Mer läsning

Annons