Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga kattfällor i Gävle

/

GäVLE

Kommunala bostadsbolag över hela landet tar i med hårdhandskarna mot kattägare.

I Torsby hotas de med vräkning och i Sundsvall jagas katterna.

Gavlegårdarna tror på dialog istället för fällor.

Annons
Torsby Bostäder meddelade i veckan att alla hyresgäster som låter sina katter springa löst riskerar att bli vräkta. Bostadsbolaget kräver att alla katter som är utomhus ska vara kopplade och under uppsikt. I Sundsvall har Mitthem satt ut kattfällor och en fångad katt riskerar att avlivas. Bolaget hotar med böter, och i värsta fall vräkning, allt för att försöka få bukt med katterna. På Gavlegårdarna ser man annorlunda på problemet.
- Jag tror inte på de här hårda metoderna som andra bostadsbolag använder sig av. Att vräka någon eller ge böter är ingen bra lösning, säger Susanne Laurin, kundcentrumchef vid Gavlegårdarna.
Det många hyresgäster stör sig på är katter som kommer på oväntat besök. Gavlegårdarna får ta emot flera klagomål om katter som springer in genom dörren, leker i trädgården, lägger sig i soffan och hårar ned.
- Det här är ett definitivt ett problem som finns. Vi försöker att informera om det och ha en dialog med alla inblandade så vi kan hitta lösningar tillsammans. Naturligtvis ska man kunna ha katter, men det måste ju också fungera med grannarna, säger Susanne Laurin.
Ett problem är att katterna ibland använder sandlådor för att uträtta sina behov. Sandlådor som barn sedan leker i.
- Vi är lite oroliga för problemet med sandlådorna. I kattens avföring finns det både parasiter och bakterier. Barn, eller vuxna för den delen, kan smittas av olika sjukdomar, säger Stefan Väänänen, miljöinspektör vid Gävlekommun.
- Egentligen finns det inte så mycket vi kan göra. Vi hoppas att kattägarna tar ansvar, säger Susanne Laurin.
Arkivbild

Mer läsning

Annons