Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga krav på ekonomisk redovisning

/
  • – Vi fick en omfattande redogörelse av verksamheten, men inte konkret varje krona och öre, säger Roger Persson om kommunstyrelsens möte med Brynäs i maj.
  • – Det blev en galen start med allt som var runt det politiska beslutet, men nu, säg från januari, har det varit en fantastisk utveckling där det händer jättemycket, säger kommunledningskontorets chef Helén Åleskog som sitter med i styrgruppen för

Gävle kommun går in med miljoner i Brynäs samarbete med Unicef för att ge unga "En bra start" i livet.
Men hittills har kommunledningen inte begärt någon ekonomisk redovisning av hur pengarna använts.

Annons

Miljöpartiets kommunalråd i Gävle, Roger Persson, tycker att Brynäs IF har kommit i gång bra med den nya verksamheten för barn och ungdomar.

– Jag ser det här som ett kreativt nytänk för att förverkliga barnkonventionen. Och jag är väldigt nöjd med Brynäs vilja att samverka med andra föreningar, säger han.

Men hittills har kommunen inte begärt någon ekonomisk redovisning av hur skattemedlen använts. Kommunen stödjer "En bra start" med 2,5 miljoner kronor per år samt ytterligare en miljon i form av exempelvis personella resurser eller att Brynäs får låna lokaler gratis. Det ekonomiska stödet betalas ut kvartalsvis sedan den 1 juli förra året.

Kommunledningskontorets chef Helén Åleskog ingår i styrgruppen för "En bra start". Hon hänvisar till att Brynäs har ett annat räkenskapsår än kommunen och att det därför är smidigast att göra den ekonomiska uppföljningen i samband med kommunens nästa bokslut, för 2015.

– Sen om det blir ner på varje krona och öre kan jag inte säga i dag. Verksamhetsuppföljning gör vi däremot löpande så att vi ser att vi verkligen får något för pengarna. Det är det viktigaste just nu, att det händer något. Vi vill ha ett positivt utfall för ungdomarna, säger hon.

Hittills är hon nöjd med resultatet.

I maj var Brynäs klubbledning med på kommunstyrelsens möte för att berätta för politikerna om vilka aktiviteter som påbörjats.

– Vi fick en omfattande redogörelse av verksamheten, men inte konkret varje krona och öre, säger Roger Persson.

Men borde ni inte kräva siffrorna på bordet med tanke på den kritik som varit och att det är skattemedel som används?

– Än så länge är verksamheten i en uppstartsfas och då kan det vara svårt att beskriva allt i kronor, ören och timmar. Men jag räknar med att vi får en fullgod ekonomisk redovisning i samband med nästa bokslut, säger han.

När kommunen gick in i samarbetet med Brynäs utlovade hockeyklubben att ytterligare fyra huvudpartners och finansiärer skulle knytas till "En bra start". Ändå är de i dag bara två, utöver kommunen.

Roger Persson medger att det hade varit bra om de varit fem i dag.

– När det gäller det lokala arbetet har det mindre betydelse, däremot med ytterligare huvudpartners hade det övergripande målet för Brynäs, med att vara en förebild som idrottsförening och ge fler barn en bra start i livet, fått större genomslag nationellt och internationellt, tror jag, säger han.

Men han litar på att Brynäs snart har hittat ytterligare två sponsorer.

– Jag vet att Brynäs diskuterar med nya samarbetspartners, säger han.

Vad gäller kritiken från andra föreningar tycker Roger Persson att kommunen har levt upp till sitt löfte att involvera fler i arbetet med "En bra start".

– Veckorna efter beslut i kommunfullmäktige togs initiativ till ett möte med andra föreningar för att förklara "En bra start". Sedan är det upp till alla att söka samverkan och bidra. Där har både kommunen och föreningarna ett ansvar, säger han.

Han framhåller till att kommunen har avsatt en del av Gavlegårdarnas vinstpengar till föreningar som vill jobba med integration i bostadsområden. Både IK Sätra och Gefle IF har fått pengar till projekt i samarbete med "En bra start".

Måste föreningarna samarbeta med Brynäs för att kunna få pengar?

– Nej, det finns inga sådana krav. Men vi ser gärna att föreningar som arbetar områdesvis med barn och unga samverkar med varandra för att undvika att alla springer på samma boll. I de stadsdelar där föreningarna samverkar bra fungerar arbetet som bäst, säger han.

Vad vill du säga till de föreningar som känner sig förbisedda?

– Det är tråkigt när det blir så mycket negativ uppmärksamhet kring något som egentligen är positivt. Men vi kan bli bättre på kommunikation om möjligheterna för andra. Jag vill uppmuntra alla att ta kontakt och se hur vi tillsammans kan göra ännu mer, säger Roger Persson.

Mer läsning

Annons