Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga uppsägningar på barn- och ungdom

Besparingskraven på barn- och ungdomsförvaltningen i Gävle ser inte ut att resultera i uppsägningar. I stället har det blivit huggsexa om avgångsvederlagen.

Annons

Det var i januari som barn- och ungdomsförvaltningen meddelade att 60 heltidstjänster måste bort.

För att i möjligaste mån slippa säga upp personal gick förvaltningen ut med ett erbjudande till personalen om så kallade omställningsåtgärder – i praktiken avgångsvederlag eller särskild avtalspension.

Och erbjudandet tycks ha haft avsedd verkan. Inte mindre än 250 intresseanmälningar kom in och nu för personalansvariga på kommunen samtal med de personer som bedöms som mest intressanta ur ett arbetsgivarperspektiv. Det handlar bland annat om att få folk att sluta där övertaligheten är som störst.

Hittills har 25 personer tackat jag till att sluta medan bara en har ångrat sig och valt att arbeta vidare. Några uppsägningar ser det alltså inte ut att bli.

– Ja, allt talar för att det här kommer gå att lösa utan några uppsägningar, säger Agneta Bjurman, personalstrateg på kommunledningskontoret.

Kostnaden för omställningsåtgärderna beräknas landa på över 50 miljoner kronor men att erbjudandena varit generösa i överkant tycker inte Agneta Bjurman – trots det överväldigande intresset. Tänkandet måste vara långsiktigt, menar hon.

– Vi måste vara en attraktiv och ansvarsfull arbetsgivare.

Mer läsning

Annons