Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget stopp av delade turer

Det blir inget stopp av så kallade delade turer inom äldreomsorgen i Gävle, som Vänsterpartiet drivit. Enligt kommunen skulle det bli för dyrt.

Annons

Jobba några timmar på morgonen och några på kvällen. Så ser vardagen ut för många anställda inom äldreomsorgen i Gävle. Det är under de tidpunkterna som de äldre behöver som mest hjälp.

Inför omvårdnadsnämndens möte på onsdagen hade vänsterpartisten Anita Walther bett att få svar på vad det skulle kosta att slopa de så kallade delade turerna.

Svaret från förvaltningsledningen: 135 miljoner kronor. Bemanningen skulle behöva utökas rejält, enligt personalchefen Anita Bjurström.

– Det skulle kosta enormt om alla anställda skulle jobba heltid utan delade turer, säger hon.

Kommunen erbjuder i dag alla anställda som vill rätt att jobba heltid. Där är Gävle bättre än många andra kommuner, menar Anita Bjurström.

Hon lyfter även fram att Gävle har bland de högsta lönerna i landet inom den kommunala äldreomsorgen. Medianlönen för en undersköterska låg 2013 på 23 700 kronor i månaden.

Så ni kan luta er tillbaka nu?

– Nej, det går inte, men vi måste bli bättre på att lyfta fram det vi är bra på. Det är viktigt att jobba med flera olika parametrar, säger Anita Bjurström.

Omvårdnadsnämndens ordförande Lena Lundgren, S, anser att det skulle bli för dyrt att omedelbart slopa de delade turerna.

– Vi har redan begärt att få 100 miljoner kronor utöver tilldelad ram för att klara behoven inom äldreomsorgen nästa år, säger hon.

Anita Walther, V, instämmer i att budgeten just nu är ansträngd.

– Men på sikt vill vi i Vänsterpartiet ändå arbeta för sammanhållna arbetstider, säger hon.

Mer läsning

Annons