Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intensivvården räddas

GÄVLE Trots personalbristen kommer det att kunna bedrivas intensivvård
på alla sjukhus i länet i sommar.
Bemanningen ska lösas med hjälp av personal från ambulansverksamheten.

Annons
Som GD tidigare berättat har sjukhusen i länet svårt att få ihop tillräckligt med personal som kan jobba under semestermånaderna i sommar. Orsaken är den besvärande bristen på framförallt intensivvårds-, operations- och anestesisjuksköterskor.

Vid Gävle sjukhus har läget varit så illa att halva intensivvårdsavdelningen hotats av sommarstängning.
För att förhindra detta har landstingsledningen planerat att tillfälligt flytta intensivvårdspersonal från Bollnäs till Gävle. Det skulle i sin tur betyda att Bollnäs sjukhus skulle tvingas stänga sin intensivvård helt under åtta veckor i sommar.
Förslaget har väckt kraftiga protester i Bollnäs och Ovanåker, såväl bland vårdpersonal som bland politiker och andra opinionsbildare.
Nu ser det ut som om samtliga sjukhus i länet trots allt ska kunna bedriva intensivvård i sommar.

Landstingets tjänstemän har kommit fram till att det förmodligen går att lösa sommarbemanningen utan stängning i Bollnäs. Bemanningen ska klaras med hjälp av anestesisjuksköterskor från länets ambulansverksamhet.
Enligt det förslag till ny ambulansorganisation som presenterades tidigare i veckan ska organisationens fem narkoslinjer läggas ned och anestesisjuksköterskorna flyttas till sjukhusen för att där förstärka intensivvårdsavdelningarna och akutmottagningarna.
Hur långt denna förstärkning räcker är dock oklart. Risken finns att Gävle inte kan hålla hela sin intensivvårdsavdelning öppen.
- Vi har sagt att minst sex av åtta platser i Gävle ska vara öppna i sommar, säger Gunnar Jansson, sjukhusdirektör i Hudiksvall och ansvarig för sommarplaneringen av länets intensivvård.

Även om han tidigare förordat en koncentration av resurserna till Gävle anser han nu att det är bra att vårdplatserna är spridda över länet.
- Det blir kortare transportsträckor, säger han.
Villkoret för att alla intensivvårdsavdelningar ska kunna hållas öppna i sommar är att
ordinarie personal är återhållsam med sina semesterkrav. Ingen kommer att få ta ut mer än fyra veckors semester under juni, juli och augusti, enligt Gunnar Jansson.

Björn Hanerus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons