Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag är ute efter energin, inte ett sexpack på magen"

/
  • Hälsopuls. Jennie Soläng.
  • Teambuilding. Hälsopuls Jennie Soläng med hennes instruktör Sofia Haglund.
  • Styrka och häva.
  • Full fart. Hälsopuls Jennie Soläng med hennes personlige tränare Sebastian Borensjö och instruktören Sofia Haglund.
  • Teambuilding. Hälsopuls Jennie Soläng med hennes instruktör Sofia Haglund.
  • Teambuilding. Hälsopuls Jennie Soläng med hennes instruktör Sofia Haglund och personlige tränare Sebastian Borensjö (den tredje i träningsteamet är personlige tränaren Andreas Lindberg).
  • LIte vila mellan pass.
  • Teambuilding. Hälsopuls Jennie Soläng med hennes personlige tränare Sebastian Borensjö och instruktören Sofia Haglund (den tredje i träningsteamet är personlige tränaren Andreas Lindberg).

Det är sen fredagskväll men inget hindrar Jennie Soläng att ta sig till gymmet på Söders Källa. Det är ett par veckor sedan hon kom med i Hälsopuls.
– Jag är ute efter energin, inte ett sexpack på magen!

Annons

Läs mer: Följ Jennie på Hälsopulsbloggen!

Visserligen, säger hon, skulle det andra komma på köpet gör det inget. Hon skrattar. Det liksom bubblar om henne, på väg in till träningen. Det är svårt att tro att hennes vardag också är livet med ett svårt sjukt barn, ett barn som inte blir bättre.

– Men det här får inte bli nån snyftartikel, säger Jennie, som arbetar som narkossköterska.

Hennes personlige tränare Sebastian Borensjö och instruktören Sofia Haglund (den tredje i träningsteamet är personlige tränaren Andreas Lindberg) kan inte nog berömma sin ambitiösa elev.

– Hon har redan kommit in här med en enorm energi som smittar, den märks i hela rummet, säger Sebastian.

– Hon är så bestämd och motiverad, glad och positiv, säger Sofia. Det är nästan så vi måste hålla tillbaka henne lite.

– Men ni peppar ju mig tillbaka! säger Jenny.

Läs mer: Magmusklerna brinner när Lovisa kämpar

Innan hon började träningen fick hon ställa sig på en våg som mäter fettprocent och muskelmassa och som ger en metabolisk ålder.

– Och min var 25 år, säger Jennie och berättar att den första veckan fick hon ändå föra matdagbok.

Men du har ju ingen övervikt?

– Jag har inga ambitioner att gå ner i vikt, nej, men tajtar gärna till kroppen lite.

Även om själva stationsträningen är grunden finns en stor och ständig variation i passen på Söders Källa. Här är inget pass det andra likt, det finns inget färdigt koncept.

– Alla har olika syften med sin träning så passen står i ständig förändring, växer fram. Ibland återvänder vi saker, ibland skapar vi nytt. Sen finns det olika nivåer i det.

– Det är medlemmarna, de som kommer hit, som ska bestämma hur deras träning ska se ut. Det finns ingen ledare som står längst fram och säger "så där får du inte göra".

– Vi vill att deltagarna ska utmana kroppen men vi anpassar också passen efter deras utgångspunkt.

Läs mer: De ska utmana sig själva i Hälsopuls

De tycker mycket om att instruktörerna rör sig i rummet under passen, att de går runt och visar och instruerar.

– Att man blir sedd och att de bryr sig så mycket om att man gör rätt, det förhindrar att man blir skadad också. Ibland jobbar vi i par och det får verkligen i gång en, man peppar varandra och det får en att orka de där sista två armhävningarna på slutet.

Hon berättar hur hon en av de första gångerna på Söders Källa får höra att hon skulle göra chins, ett slags hävövning för överkroppen.

– Jag sa bara att det kan ni glömma! Men nu har jag gjort det. Det händer någonting varje gång man är här.

Vid samma pass, stod hon på händer – vilket hon aldrig kunnat förr – och hängde upp och ner i romerska ringar, bara så där.

Jennie berättar att hon innan varit "periodare" när det gäller träning, hon tränade mycket i tonåren, bland annat kampsport. En hård, fysisk träning.

– Men det märks, säger Sebastian. Det har du nytta av i dag.

– Ja, jag känner på en gång att det händer något i kroppen, instämmer Jennie.

Men de senaste åren har det ändå har funnits ett psykiskt motstånd när det gäller att röra på sig i mer organiserade former, de senaste åren har det mest blivit promenader med hunden.

– Jag har ju varit så jäkla trött, säger Jennie. Nu vill jag bygga energi, bygga kroppen. Helheten finns här med träningen och yogan och avslappningen. Sen är det viktigt med kosten när man tränar hårt, så det är bra att vi tittar på det.

Det är också hela konceptet med Söders Källa, förklarar tränarna. Här finns restaurangen med ekologiskt och i källaren finns träningen med stor spridning i ålder på deltagarna, ovanför oss ligger samlingslokalen för föreläsningar och annat. Kropp och själ och mage, alla bitar passar ihop. Det är ett speciellt framtaget koncept som grundaren Anette Svedinger står för.

– Anette blev trött på att stå i skyltfönster och träna, berättar Sebastian.

Vi återvänder lite till Jennies vardagsliv, som också består av ytterligare två barn, en make och en hund. Men ändå, i ett svårt sjukt barns närvaro, ett barn med en kronisk sjukdom som bara leder till gradvis försämring, blir fokus rätt enkelt. Det blir också en tillvaro där det är svårt att få tid till träningen.

– Men familjen är lika mycket med på Hälsopulståget som jag, säger Jennie. Och tänk vilken glad mamma de får!

Mer läsning