Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag blev helt förd bakom ljuset

GÄVLE Norska Internetskojare blåste riksdagsledamoten Ragnwi Marcelinds make på 130000 kronor.
Bedrägeriet var upplagt som ett pyramidspel där rekryterna värvade nya medlemmar med löften om vinster i framtiden.
- Jag blev helt förd bakom ljuset, säger Ove Marcelind.

Annons
Ove Marcelind köpte genom sitt aktiebolag, där hustrun Ragnwi är suppleant i styrelsen, mer än 70000 aktier i norska T5PC. Det var ett "Internetvaruhus" där medlemmar kunde köpa aktier som skulle stiga våldsamt i värde.
Konstruktionen beskrivs som ett pyramidspel, det vill säga att värdet på aktierna snarare berodde på att nya medlemmar värvades än på att företaget tjänade pengar på sina produkter.
Aktierna steg aldrig i värde, Internetvaruhuset kommer inte att öppna. I stället jagar norsk polis flera misstänkta som kan ha kommit undan med en miljard norska kronor.
Utom Ove Marcelind lurades elva andra Gävlebor att satsa stora pengar. Den genomsnittliga förlusten kan uppskattas till cirka 10000 kronor, men Ove Marcelind gjorde en avsevärt sämre affär.
Han köpte 71999 aktier, enligt en sammanställning av det norska public service-företaget NRK.
- Det var för ungefär ett och ett halvt år sedan. Aktierna kostade 1:85 styck om jag minns rätt, säger Ove Marcelind.

Den totala investeringen landade därmed på drygt 133000 kronor. Pengar som sannolikt är borta. Det norska Internetvaruhuset förblev stängt och när medlemmar som köpt aktier började kräva pengarna tillbaka sprack bubblan.
Ledningen i T5PC tömde då bolaget på alla pengar, enligt norska medier så mycket som en miljard norska kronor. En 31-årig misstänkt huvudman tros befinna sig någonstans i Europa med 50 stulna miljoner på fickan.
Efter ett internt bråk i ledningen ska olika inblandade ha hyrt livvakter från kriminella mc-gäng. Två norska poliser som haft något med verksamheten att göra är avstängda från sina tjänster.
T5PC hade flera stora värvningsmöten i Sverige. 5000 svenskar gick med och förlorade pengar. Tolv personer i Gävle, nästan bara män, och en person i Sandviken respektive Skutskär hör till de drabbade.

Enligt Ove Marcelind hade hustrun Ragnwi Marcelind inget med investeringen i T5PC att göra.
- Det var jag som köpte aktierna, det hade hon ingenting med att göra, säger han.
Fortfarande har Ove Marcelind inte gjort polisanmälan.
- Jag har kontaktat advokat. Det är polisanmält i Norge så jag anmäler inte om det helt saknas möjligheter att få tillbaka några pengar, säger han.
- Jag blev helt förd bakom ljuset. Det är trist.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons