Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag tänker krama honom på söndag"

Att Björn Orrsten är uppskattad som supporterpolis råder det ingen tvekan om. På fredagen fick han en tårta – av AIK:s supporterförening Black Army.

Annons

I tio år har han bemött tillresta supportrar med respekt. Nu när pensionen närmar sig blir han översköljd av hyllningar.

"Trevlig", "kompetent" och "fantastisk inställning" är exempel på omdömen som Björn Orrsten får i kommentarer till en artikel på gd.se. Tårtan ska ses som ännu en röst i hyllningskören.

– Black Army i Stockholm vill att han ska få glädje av tårtan i dag. Men eftersom ingen av deras representanter kunde komma upp till Gävle blir det en kollega som överräcker den, säger Mikael Hedström, presstalesman vid Gävlepolisen.

Petter Lindahl är styrelseledamot i Black Army. När de fick veta att kände de direkt att de ville uppvakta honom på något speciellt sätt.

– Det är en rolig grej att bjuda på smörgåstårta. Han om någon förtjänar det och det här blir ett tack för allt, berättar Petter Lindahl, styrelseledamot och reseansvarig i Black Army.

Hur har snacket hos er gått sen ni fick reda på att Björn skulle gå i pension?

– VI tycker förstås att det är tråkigt, han är en sådan fantastisk människa.

Han berättar att de ofta får ett betydligt bryskare bemötande och uppmaningar av polisen om att de ska värma upp inför matcher på andra ställen. De kan också bli muddrade och undersökta flera mil innan de kommer till arenan.

– Men Björn har alltid trevligt och fint bemötande. Tar emot oss med öppna armar och har alltid tid och prata med alla. Och när vi pratade för en månad sen berättade han att han verkligen såg fram emot den här matchen och det hör man ju inte så ofta från en polis, säger Petter Lindahl.

Att smuggla in tårtan till polishuset var inga problem trots att de själva inte kommer ha någon representant på plats. Supporterpolisen och arvtagaren Tony Persson har varit mer än hjälpsam i planeringen av firandet.

– Han har varit vår mullvad. Planerat allt, lagt ut för tårtan och till och med skrivit hälsningen på kortet som vi har.

"Tack för alla fina år.

Du är ett föredöme för din yrkeskår.

Må din pension bli lång och lycklig.

Black Army Stockholm"

Har du något tips att ge till efterföljaren?

– Nej, Tony som kommer ta över är minst lika bra och vi har alltid haft ett fint förhållande till polisen i Gävle, och i hela Norrland överlag. Fortsätt i samma spår bara. Jag är säker på att Björn kommer finnas med på ett hörn och oroar mig inte alls.

På söndag kommer de flesta av supportrarna, bland annat Petter Lindahl, till Gävle och de räknar med att bli över 3 000, men det hindrar inte från att uppvaktningen fortsätter.

– Vi har en speciell stil i AIK, att bjuda på en kram. Man kan få fängelse för det, men det tänker jag strunta i, jag tänker krama Björn på söndag.

Mer läsning

Annons