Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonglering och enhjulingar tar plats på Ön

/
  • Kim Hedqvist får hjälp av Ibrahim Tunc att balansera ovanpå Emil Erlandssons fötter.
  • Ebba Sandmark och Nora Wallner får veta att det är lättare att hålla balansen om man inte skrattar så mycket.
  • Josefine Nordling har inte bestämt sig för en disciplin ännu, men det lutar åt jonglering eller luftakrobatik.
  • Det krävs ett mått av akrobatik bara för att göra i ordning allt inför övningarna.
  • Oscar Polania förklarar för deltagarna hur man gör i en
  • Oscar Polania hjälper Ebba Sandmark att hitta balansen ovanpå Nora Wallners fötter.
  • Det krävs att man agerar lugnt och metodiskt för att inte tappa balansen ovanpå sin kompanjon när man pysslar med parakrobatik.

Ett tiotal ungdomar är under veckan på Skaparbyn i Hedesunda. Här anordnas för första gången ett Cirkusläger. Luftakrobatik, jonglering, balans och clown tränas inför en cirkusföreställning på lördagen där alla valt sin egen disciplin.

Annons

I måndags började cirkuslägret som arrangeras av Kulturskolan tillsammans med Hedesundavävarna i Skaparbyn på Ön i Hedesunda. Fram till på lördag ska alla deltagarna bo på lägret och få chansen att lära sig grunderna i alla cirkusdiscipliner.

Uppvärmningen inför parakrobatiken har precis börjat utanför huvudentrén på onsdagsförmiddagen när någon ropar: "När får vi stå på huvudet?".

Det råder inga tvivel om att deltagarna är entusiastiska över övningarna. Inte ens i pauserna står det stilla.

– Var det rakt? frågar Kim Hedqvist efter att ha stått på händer.

– Jag ser ut som en banan, skrattar Kim efter att ha synat en bild på sitt trick.

Vissa av deltagarna på cirkuslägret har fått stipendium för att få åka dit. Inför sommaren har Hedesundavävarna utlyst en målartävling där priset är ett vistelsestipendium där vinnaren får välja en vecka att vara på Skaparbyn. Årets tävling var "Rita ditt cirkusminne". Kim vann och valde cirkusveckan. Ett naturligt val för en som går på gymnastik, berättar Kim. Jonglering, enhjuling och luftakrobatik har de fått göra hittills.

– Och nu gör vi det här, vad det nu heter...

– Parakrobatik, heter det, fyller Emil Erlandsson, Kims klasskamrat och tillika cirkuspartner för övningen, i.

Leder lägret gör Oscar Polania tillsammans med Ibrahim Tunc som tillsammans har en lång erfarenhet av cirkuskonst. Förutom att de båda arbetar med cirkus å Kulturskolans vägnar under terminerna har de varit med i Talang och tagit sig till semifinal med sin akrobatik. Nu ska de lära barn och ungdomar i alla olika cirkusdiscipliner på en vecka inför lördagens uppvisning.

– Då väljer de en disciplin som de tränar på och gör ett eget cirkusnummer. Så finns vi här för att säga om det går att göra eller inte, säger Oscar Polania.

När en annan hör ordet luftakrobatik och ser den höga ställning som de två ledarna har tagit med sig till Hedesunda får man känslan av att det krävs viss färdighet för att klara av att genomföra ett nummer. Det håller Ibrahim Tunc inte med om.

– Det är inte så svårt. Det går fort för dem att lära sig och de är villiga att testa allting, säger han.

Regina Mucwicki Mabrouk är konstnärlig ledare för Hedesundavävarna och en av huvudpersonerna bakom lägret.

– Bildvävning är själv navet i hela verksamheten men vävning är ju en väldigt långsam aktivitet, säger hon och uttrycker en glädje över att få ha cirkuslägret i Hedesunda och tycker att det är viktigt att värna det kreativa, något som kanske inte får samma utrymme på andra sommarläger.

– Barnens inneboende skaparkraft får möjlighet att kanalisera sig på annat sätt än på kollo eller fotbollsläger till exempel. Att kunna erbjuda cirkus som är en annan unik konstform känns jätteroligt, säger hon.

Utanför på gräsmattan har parakrobatiken tagit fart, och äntligen får deltagarna stå på huvudet. Något som inte verkar helt lätt.

– Det svåraste är att hålla balansen, säger Nora Wallner som försöker hjälpa kompanjonen Ebba Sandmark att stå på huvudet.

Ännu är veckan inte slut, men några har redan börjat fundera på vilken disciplin de siktar på till lördagen.

– Luftakrobatiken tycker jag är roligast, men jag vet inte. Jag väljer mellan det och jonglering, säger Josefine Nordling.

Mer läsning

Annons