Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kafé på Gråberget om vännerna får

/
  • Om Gävle kommun köper Gråberget vill Gråbergets vänner sköta området. FOTO: LEIF JÄDERBERG

GÄVLE Naturcamping, handikappvänliga naturstigar och ett kafé. Gråbergets vänner vill förvalta området om kommunens köp nu blir av.

Annons
För en vecka sedan kunde GD berätta att regeringen jämkat samman säljbudet från Fortifikationsverket med köpbudet från Gävle kommun, när det gäller området Gråberget på Norrlandet. Ett område som länge var en del av det svenska kustförsvaret, där bland annat inryms ett bergsrum och några förrådsbyggnader.

Efter flera års skriftväxlingar tycks en affär nu ligga nära. Finansminister Pär Nuder har angett i ett brev att regeringen bedömer områdets värde till 1 584 000 kronor. Något som bara skiljer en halv miljon kronor mot kommunens bud.
Kommunalrådet Mats Ågren, s, kunde förra veckan inte säga om regeringsbudet kan godtas. Men nu hoppas i alla fall föreningen Gråbergets vänner att området ska bli tillgängligt för kommunens befolkning. Föreningens medlemmar har under flera år sagt att de är beredda att bevara och sköta området tillsammans med kommunen. Och det erbjudandet ligger fast.

Köper kommunen in hela området är Gråbergets vänner redo att stå som en långsiktig tillsynsenhet och använda de befintliga byggnaderna för föreningsverksamhet. Dessutom anger de, i ett brev till kommunstyrelsen, att de vill samarbeta med Tekniska kontoret och Kultur & Fritid för att utveckla området till gagn för gävlebor och besökare.

De kan tänka sig att bedriva en minimal naturcamping på delar av området och föreslår att det unika bergsområdet vid havet görs tillgängligt för alla genom att ha handikappvänliga och barnvänliga naturstigar. Ett kafé i anslutning till området och turer med Limöbåten till den befintliga bryggan vore också bra att ha, liksom en gästbrygga för båtturister, tycker Gråbergets vänner.

Mattias J Kjellin
026-15 96 12
mattias.kjellin@gd.se

Mer läsning

Annons