Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för bygge av whiskyby

/
  • Fullt utbyggd ska whiskybyn rymma destillerier, lager, besökscentrum, övernattningsstugor och utställningslokaler.

För ett år sedan presenterades Mackmyras planer på en helt ny besöksanläggning med destilleri och lager - Mackmyra Whiskyby. I förra veckan vann den nya detaljplanen för området laga kraft och byggnadsnämnden i Gävle fattade i går beslut om att ge byggnadslov för det planerade destilleriet.

Annons

Mackmyra Svensk Whisky fick i går bygglov för att bygga ett nytt destilleri i Kungsbäck. Bygget blir starten av Mackmyra Whiskyby, en helt ny whiskyupplevelse.
För ett år sedan presenterades Mackmyras planer på en helt ny besöksanläggning med destilleri och lager i Gävle - Mackmyra Whiskyby. I förra veckan vann den nya detaljplanen för området laga kraft och byggnadsnämnden i Gävle fattade i går beslut om att ge byggnadslov för det planerade destilleriet.
– Det här beslutet känns fantastiskt skönt och jag är övertygad om att whiskybyn blir en stor tillgång för både Mackmyra och Gävle. Bygglovet gör att vi nu kan hålla vår tidplan för destilleribygget, säger Jonas Berg, projektchef för Mackmyra Whiskyby och grundare av Mackmyra.

Bygget av destilleriet beräknas starta under juni i år och vara klart för invigning under 2011/2012. Parallellt med planering av det nya destilleriet pågår finansiering av projektet för fullt.
– Vi har pratat med både externa finansiärer och nuvarande ägare, och vi ser att det finns ett stort intresse av att vara med och utveckla vår svenska whisky. Jag räknar med att kunna presentera större delen av finansieringen under juni, säger Magnus Dandanell, vd och grundare av Mackmyra.

När det nya destilleriet står klart ska whiskybyns besökare kunna se på, och även delta i, produktionen av whiskyn, och även följa lagring och buteljering. Men redan från i sommar kommer den som är intresserad av ett större deltagande i den svenska whiskyresan kunna reservera ett eget fat som kommer att mogna i whiskybyns lager - och på så sätt bli en riktig whiskybyinvånare. Det nya destilleriet i Mackmyra Whiskyby blir ett komplement till det nuvarande destilleriet på Mackmyra bruk där produktionen av svensk whisky kommer fortsätta under lång tid framöver.

TT

Mer läsning

Annons