Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klorgasutsläpp vid Stora Enso

/
  • Per Ersson, brandman nummer 46 i Stora Ensos förstärkningsstyrka som kallas in vid stora händelser, var en av dem som sökte igenom den gasfyllda byggnaden. Ingen var kvar därinne.

GÄVLE Vid tio-tiden gick storlarmet på Stora Enso i Norrsundet efter ett gasutsläpp. Två personer befarades finnas kvar i den utsatta byggnaden.

Annons
När larmet kom var den akuta frågan vilken omfattning och vindriktning utsläppet hade. Brandkåren från Gävle åkte med påslagna sirener mot Norrsundet. Snart blev det mindre dramatiskt. Stora Ensos egen industribrandkår genomsökte den fabriksbyggnad som delvis fylldes av grönaktig gas.

Ingen person befann sig i byggnaden vid den kritiska byggnaden. Två ambulanser kunde återvända till Gävle.
När klordioxiden i vätskeform värms upp i bildas gas som är farlig att inandas i stora mängder. Lungorna blir vätskefyllda och lungödem kan leda till döden. Det inträffar bara om man exponeras en längre tidsperiod.
De saknade männen lokaliserades snart.
- De var entreprenörer som hade gått för att äta utan att säga till någon. Annars fungerade de akustiska larmen som reagerar på gas perfekt, säger Karl-Gösta Johansson, platschef.

Han följde Gefle Dagblad in på industriområdet och fram till byggnaden som just genomsökts av den egna brandkårsstyrkan.
- Det var grönt i luften men det fanns ingen därinne. Sikten var god, berättade Per Ersson när han krängt av sig andningsmasken.

Senare på eftermiddagen lokaliserades orsaken till utsläppet. Ett rör hade brustit.
- Det var ganska nyligen installerat så vi vet inte varför det brast. Vi håller på att utreda saken, säger Karl-Gösta Johansson.
Det blev stopp i produktionen. Fram mot mot kvällen hoppades man kunna återuppta arbetet.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons