Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalråd på krigsstigen

GÄVLE/SANDVIKEN Kommunalråden i Gävle och Sandviken bojkottar från och med nu Lars Beckman och organisationen Svenskt Näringsliv.
Beckman anklagas för att systematiskt motarbeta det kommunala näringslivs arbetet.

Annons
I ett aggressivt formulerat brev skriver kommunalråden Stefan Hedin och Mats Ågren, båda s, att de från och med nu bojkottar Svenskt Näringsliv.
-Jag har under lång tid försökt ägna mycket tid åt näringslivsfrågor och samarbete med näringslivets organisationer. Det har gått bra med alla utom med Lars Beckman. Från honom kommer bara påhopp pch anklagelser, aldrig ett positivt omdöme, säger Mats Ågren.
-Bägaren har runnit över. Vi måste tala ur skägget vad vi tycker om den mannen, säger Stefan Hedin.

Tillsammans skriver de att "Svenskt Näringsliv i Gästrikeregionen nu uppenbart arbetar med en politisk opinionsbildning mot de socialdemokratiskt styrda kommunerna", och att "Lars Beckman verkat systematiskt för att misstänkliggöra det kommunala näringslivsarbetet".
- Det är trams. Det är en skendebatt, säger Lars Beckman i telefon från Brasilien.
Han tror att tre saker ligger bakom bojkotten; en undersökning om företagsklimatetet, som han informerade om förra veckan, där Gävles betyg sjunker, kravet på en ursäkt till Torsten Engwall och kritiken mot Sandbacka park för osund konkurrens. Han säger att det som väcker mest ilska hos företagarna är kommuners engagemang i affärsverksamhet och osund konkurrens är en central fråga.

Lars Beckman är även moderat politiker. Enligt Gävles kommunalråd Mats Ågren märks det tydligt i hans arbete.
-Det finns starkt moderata inslag i hans sätt att agera. Och passar inte den ena arenan använder han den andra, säger han.
-Han är alltid moderat. Jag har till och med pratat med Svenskt Näringslivs representanter i Stockholm om det här, och de är medvetna om problemet, säger Stefan Hedin.
Lars Beckman är medveten debatten. Han har redan aviserat att han troligen inte kandiderar till nästa val.
- Då bör det gälla alla partier, säger han och hänvisar till att socialdemokrater kombinerar fackligt arbete med politiken.
Han anser också att kommunens näringslivschef har dubbla roller då han även är VD för Gävle stadshus.
Mats Ågren och Stefan Hedin ska nu samarbeta med andra näringslivsorganisationer.
-Företagarna, Handelskammaren och liknande. De respekterar det jobb vi gör. Lars Beckman bara slår oss i huvudet med nya fel och brister hela tiden, svarar Mats Ågren.
Lars Beckman säger att de ska fortsätta som vanligt och bjuda in alla politiska partier.

Magnus Lundquist
Anna Bagge

Mer läsning

Annons