Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunanställdas telefonkostnader oroar

GÄVLE En hel del samtal till dyra teletjänster upptäcktes när kommunrevisionen granskade användningen av Gävle kommuns telefoner. Nu vill revisionen att kommunen ska se över möjligheten att spärra vissa betalsamtal för de anställda.

Annons

I sammanfattningen av sin granskning skriver kommunens revisor att en spärr mot att ringa betaltjänster är viktig "för att bibehålla ett fortsatt gott förtroende till allmänheten". Genom stickprovskontroller har man kontrollerat hur de kommunanställda använt sina fasta telefoner och sina tjänstemobiler. De samtal som kostat överlägset mest i stickprovskontrollerna är 53 samtal till Telias nummerupplysning. Revisionen påpekar att telefonnummer går att hitta gratis på internet eller i telefonkatalogen och att de flesta av dessa samtal därför borde vara onödiga.

När det gäller kontrollen av privata samtal på kommunens telefoner så tycker revisionen att detta fungerar bra. På 1400 av kommunens 2000 tjänstemobiler har man i dag delad faktura som innebär att de anställda ska slå ett prefix varje gång de använder mobilen privat.
Kommunens IT-service föreslår att detta system görs obligatoriskt i kommunen.
Totalt var Gävle kommuns kostnader för telefoni 21,8 miljoner kronor under 2005, en minskning med 862 000 kronor jämfört med året innan.

Samuel Åsgård

Mer läsning

Annons