Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krävande äldre blir utmaning för vården

/
  • – Framtidens äldre kommer att ställa nya krav på vården, säger framtidsforskaren Mats Olsson som i går gästade Gävle och äldrevårdskonferensen vid Gasklockorna.

De blir många, de blir aktiva och de blir krävande. Framtidens äldre kommer att vara en tuff utmaning för vården, konstaterar framtidsforskaren Mats Olsson.

Annons

Under två dagar hålls en nationell konferens med 150 deltagare om äldrevårdsfrågor vid Gasklockorna i Gävle.

Temat är aktiv hälsostyrning, ett samlingsbegrepp för olika metoder att förebygga sjukdom och vårdbehov hos äldre och begränsa akutbesök och sjukhusinläggningar.

Kommuner och landsting ser detta som en nyckelfråga inför framtiden då de äldre blir allt fler och de offentliga resurserna alltmer ansträngda.

– Om drygt tio år kommer en av fyra svenskar att vara över 65 år. Det kommer att vara en generation som ställer helt andra krav, säger Mats Olsson.

Han är framtidsforskare vid konsult- och analysföretaget Kairos Future och föreläste i går om de konsekvenser som han menar att äldreboom, värderingsförändringar, teknisk utveckling och ansträngda offentliga finanser kommer att leda till.

Allt mer av vården kommer att byggas upp kring IT-teknologi och bedrivas i människors hem, tror han. Patienterna kommer med olika tekniska lösningar själva att få hålla koll på sin sjukdom och sköta sin rehabilitering. Vårdpersonalen blir ett slags flygledare som på distans följer och stödjer patienterna.

Det ingen skräckvision som Mats Olsson vill måla upp. Tvärtom är detta en utveckling som framtidens äldre kommer att efterfråga, menar han.

– Det här är människor som kommer att vara vana att använda smart teknik i vardagen, menar han.

För vården blir det en omställning att möta fler äldre patienter som inte är ”tacksamma för allt” utan självständiga, pålästa, ifrågasättande och tekniskt uppdaterade.

Politikerna kommer också att ställas inför svåra avväganden. Hur ska skattepengarna fås att räcka när många äldre inte längre nöjer sig med att leva ett stilla pensionärsliv utan vill kunna klättra i berg och resa jorden runt? Ska de som vill kunna betala extra för att få till exempel nya exklusiva proteser och hjälpmedel som ger dem maximala möjligheter eller ska alla få hålla till godo med billigare standardmodeller?

– Du kan i dag konsumera vad du vill, varför inte en avancerad benprotes. Det måste formas nya principer som gör detta möjligt, anser Mats Olsson.

Mer läsning

Annons