Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot låg bemanning

GÄVLE Två patienter på Gävle sjukhus fick tio gånger för hög dos av blodförtunnande medel. Socialstyrelsen är kritisk och menar att bland annat låg bemanning och brister i introduktionen av nyanställda låg bakom misstagen.

Annons
Det var förra sommaren som två nyutexaminerade sjuksköterskor vid två olika tillfällen tog miste när de skulle ge patienter Fragmin, ett blodförtunnande medel. Patienterna fick en tio gånger för hög dos.

Det hela avlöpte väl och de två patienterna tog ingen skada. Men händelsen lex Maria-anmäldes till Socialstyrelsen.
Som GD tidigare berättat har åtgärder genomförts på sjukhuset för att misstaget inte ska upprepas.
Bland annat har läkemedelssortimentet renodlats så att det nu bara finns en styrka av Fragmin tillgänglig. Själva läkemedelsdelningen ska numera också ske i en lugnare och mer avskild miljö än tidigare.
Men Socialstyrelsen har i sin granskning även funnit andra brister i kvalitet och säkerhet. Bland annat kritiseras den låga bemanning som rådde på vårdavdelningen när misstagen begicks.

Det är en patientsäkerhetsrisk att dra ned på grundbemanningen under semesterperioder då flera i personalen är vikarier, anser Socialstyrelsen.
Kritik riktas också mot att nyanställd personal inte introduceras på ett fullödigt sätt innan de börjar arbeta självständigt. Läkemedelshantering måste ingå i introduktionsprogrammet, framhåller Socialstyrelsen.
Landstinget i Gävleborg åläggs nu att återkomma i ärendet med en redovisning av vilka åtgärder som planeras utifrån de krav Socialstyrelsen ställer.

Mer läsning

Annons