Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunskapsskolan växer med fler årskurser

Kunskapsskolan i Gävle har fått godkännande att ta emot elever i årskurs 4-5.

Annons

Fristående Kunskapsskolan i Gävle får utöka sin grundskola med årskurserna 4-5, det har Skolinspektionen beslutat. I dagsläget har skolan elever i årskurserna 6-9. Skolinspektionen konstaterar att skolan har förutsättningar för att leva upp till de krav som ställs och ett tillräckligt stort elevunderlag för att verksamheten ska kunna bedrivas på lång sikt.

Planen är att grundskolan ska omfatta 84 elever i de nya årskurserna när verksamheten är fullt utbyggd. De nya årskurserna får starta efter den 30 juni nästa år.

GD har tidigare skrivit om att skolan vill växa med ett 80-tal platser i årskurserna fyra och fem. I mars gav utbildningsnämnden sitt stöd och rekommenderade Skolinspektionen att säga ja, trots att S, V och MP var emot.

Enligt kommun fanns det 32 kommunala grundskolor vårterminen 2015 och nästan 8 000 barn i åldrarna 6-12. Om fyra år beräknas antalet ha ökat till 8 427. Utbildningsnämnden stöttade som sagt ansökan, men kommunen har i sitt yttrande påpekat att nio grundskolor lagts ned sedan 2005, bland annat på grund av ett vikande elevunderlag och en strävan att skapa likvärdiga skolor med hög kvalitet. En utökning av Kunskapsskolan skulle därför kunna motverka kommunens arbete då det på längre sikt kan innebära ökade kostnader för kommunen. Skolinspektionen anser dock inte att etableringen påverkar så mycket att ärendet bör avslås.

Mer läsning

Annons